Septembrī Latvijā patēriņa cenas pieaug par 0,5%; gada inflācija sasniedz 0,6%
Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis septembrī samazinājās par 1,8%, ko ietekmēja akcijas alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Savukārt tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 0,2%.
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. oktobris, 13:15

Septembrī Latvijā patēriņa cenas pieaug par 0,5%; gada inflācija sasniedz 0,6%

Jauns.lv

Latvijā šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas pieaugušas par 0,5%, bet gada laikā - šā gada septembrī salīdzinājumā ar 2015.gada septembri - inflācija sasniegusi 0,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, septembrī samazinājās par 0,2%.

Statistikas pārvaldē informēja, ka 2016.gada septembrī, salīdzinot ar augustu, precēm cenas pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,2%, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,8%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām septembrī salīdzinājumā ar augustu bija cenu kāpumam apģērbam un apaviem, pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, kā arī cenu kritumam alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas pieauga par 0,7%. Lielākā ietekme uz cenu kāpumu pārtikas grupā bija mājputnu gaļai, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, olām, cūkgaļai, sviestam, konditorejas izstrādājumiem, pienam. Savukārt cenas samazinājās svaigiem augļiem par 2,2%, galvenokārt vīnogām, citroniem, banāniem un āboliem. Lētāki bija arī kartupeļi.

Alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis septembrī samazinājās par 1,8%, ko ietekmēja akcijas alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Savukārt tabakas izstrādājumiem cenas pieauga par 0,2%.

Sākoties jaunās sezonas preču tirdzniecībai, cenas apģērbiem pieauga par 4,5%, bet apaviem - par 8,8%.

Transporta grupā vidējais cenu līmenis septembrī samazinājās par 0,4%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums pasažieru aviopārvadājumiem, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem un jūru. Savukārt degviela sadārdzinājās par 0,5%.

Personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem noslēdzoties akcijām cenas septembrī pieauga par 3%. Palielinājusies maksa arī par finanšu pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums mēneša laikā bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, savukārt cenu samazinājums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Statistikas pārvaldes dati arī liecina, ka lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni 2016.gada septembrī, salīdzinot ar 2015.gada septembri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, atpūtai un kultūrai, veselības aprūpei, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, sakaru grupai, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, apģērbam un apaviem.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis 2016.gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, palielinājās par 1,9%. Cenas pieauga mājputnu gaļai, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai, dārzeņiem, cukuram, maizei, piena produktiem, konditorejas izstrādājumiem, cūkgaļai, sālim un garšvielām, svaigām vai atdzesētām zivīm, olām. Savukārt lētāks kļuva siers un biezpiens, piens, svaigi augļi.

Tabakas izstrādājumiem cenas gada laikā pieauga par 5,3%, savukārt alkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,1%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kritums alum, kamēr cenas palielinājās vīnam un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Gada laikā vidējais cenu līmenis apaviem samazinājās par 4,7%, bet apģērbiem - par 0,5%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas gada laikā samazinājās par 1,2%. Lētāka kļuva siltumenerģija un dabasgāze, savukārt sadārdzinājās mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, atkritumu savākšana, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, ūdensapgāde.

Vidējais cenu līmenis veselības aprūpei salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri palielinājās par 2,7%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskajiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Transporta grupā cenu līmenis samazinājās vidēji par 2%, ko ietekmēja cenu kritums degvielai par 5,2%. Lētāki bija arī pasažieru aviopārvadājumi, savukārt cenas pieauga lietotām automašīnām, personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam.

Gada laikā sakaru grupā cenu līmenis palielinājās vidēji par 2,8%, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums fiksēto un mobilo tālruņu pakalpojumiem. Lētāki bija interneta piekļuves pakalpojumi.

Kultūras pakalpojumi gada laikā kļuvuši par 3,2% dārgāki. Cenas pieaugušas arī kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, ziediem, barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija restorānu, kafejnīcu un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem, finanšu pakalpojumiem un ēdnīcu pakalpojumiem.

LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA