Bizness un ekonomika
2013. gada 18. jūnijs, 08:53

Šogad Latvijā vērojams ēnu ekonomikas samazinājums

Jauns.lv

Šogad Latvijā ir vērojams ēnu ekonomikas samazinājums, pastāstīja Valsts darba inspekcijas (VDI) vadītājs Renārs Lūsis.

Vēl pērn VDI ēnu ekonomikas īpatsvara samazinājumu neizjuta, taču šogad tā tādu tendenci novēro. "Pašlaik atklāto nelegālās nodarbinātības gadījumu ir mazāk nekā pēdējos divos gados, lai gan pārbaužu skaits ir tāds pats kā pagājušajā gadā. Tādēļ var teikt, ka pagājušajā gadā mēs ēnu ekonomikas samazinājumu neizjutām, bet šogad uzlabojums jau ir vērojams," atzina Lūsis.

Runājot par situācijas attīstību nākotnē, VDI vadītājs vērsa uzmanību uz vairākiem aspektiem, kas nelegālo nodarbinātību varētu samazināt. "Tas ietver nodokļu politikas izmaiņas – tas viennozīmīgi ietekmē uzņēmumu godīgumu un vēlmi strādāt pēc noteikumiem. Ja uzņēmējs redz, ka var samaksāt mazāk nodokļos un rīkoties godīgi, tad parasti viņš ir tendēts tā arī darīt. Sankcijas un sekas, kas iestājas, ja uzņēmējs nelegāli nodarbina darbiniekus, tomēr ir gana stingras. Ir pieņemti arī svarīgi grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Tie paredz, ka VDI var sodīt ne tikai tad, ja ir noķerts darbinieks, kuram nav darba līgums, bet arī tad, ja šis darba līgums tieši pārbaudes laikā brīnumainā kārtā uzrodas, bet par to iepriekš nav ziņots Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Arī tad mēs varēsim piemērot soda sankcijas. Tāpat ir iecerēts mainīt Publisko iepirkumu likumu, kas paredzēs, ka no konkursiem varēs izslēgt uzņēmumus, ja būs piemērotas manis minētās sankcijas par nodarbinātības slēpšanu. Tas uzņēmumiem, kas konkurē par valsts pasūtījumiem, būs gana nopietns mehānisms, kas liks aizdomāties, vai ir vērts riskēt," klāstīja Lūsis.

Viņš pauda, ka minētās izmaiņas palīdzēs cīnīties gan VDI, gan VID. "Turklāt tā būs kā papildus pātadziņa uzņēmējiem. Ja burkāns ir šīs mazākās nodokļu likmes, tad tas savukārt būs tāds papildus stimuls un papildus iemesls, lai strādātu godīgi," teica VDI vadītājs.

BNS

Tēmas