Auto un tehnoloģijas
2016. gada 1. novembris, 16:20

Veiksmīga darba panākumu atslēga ir?...

Jauns.lv

Lai darbi veiktos raiti un strādāt būtu nedaudz patīkamāk, nepieciešams labs un kvalitatīvs darba “rīks”. To pateiks gan dārznieks, gan mehāniķis, gan arī cilvēks, kas savas darba dienas vada atrodoties pie datora ekrāna. Ja strādājam (vai spēlējam spēles, izklaidējamies, skatāmies filmas – praktiski – darām jebko), pie datora, kas ik pēc kāda brīža uzkaras, karst, rāda nekvalitatīvu attēlu, ir ļoti lēns veicot dažādas darbības – viss darba prieks (vai jebkāds entuziasms vispār ķerties pie minētā datora), būs vairāk sabojāts.

Dators, ar kuru darbojamies ikdienā, ir ierīce, kurai jābūt tieši tādā darbības kārtībā, kā tas mums nepieciešams. Atvērām, ieslēdzām (vēlams pāris sekunžu, ne minūšu laikā), un sākām darboties. Ja dators sāk bremzēt mūsu darbības un vēlmes ar to rīkoties, visticamāk – laiks jaunai ierīcei.

Bieži vien cilvēki izvēlas iegādāties portatīvos datorus, ne stacionāros. Jo, lai gan stacionārais dators ir lielisks dažādu lielāku programmu darbināšanai un, visticamāk, darbā esam “aprīkoti” tieši ar šādu ierīci – stacionāro datoru, tad mājas lietošanai, izklaidei, dažādiem darbiem, leiliska izvēle būs portatīvie datori . Tas ir ērts, viegli pārvietojams, izmantojams jebkurā laikā un vietā. Turklāt, labs portatīvais dators, ja pret to izturamies saudzīgi, var nokalpot diezgan ilgu laiku. Tāpat, ja portatīvais dators sācis “bremzēt” darbībās, iespējams, nav nepieciešams uzreiz meklēt jaunu modeli – vien nepieciešams vērsties pie kāda datorspeciālista, lai iztīrītu datora “iekšas”. Speciālisti iesaka, ka nekad nevajadzētu “aiziet gulēt” kopā ar portatīvo datoru – ņemt to gultā, klēpī, ēst un dzert kafiju klaviatūras tuvumā, tomēr bieži vien lietotāji grēko. Un tāpēc ir vērtīgi laiku pa laikam datoru iztīrīt.

Tomēr, ja esam nolēmuši par labu jauna portatīvā datora iegādei, visticamāk, izvēlēsimies jaunāku, modernāku un jaudīgāku modeli, nekā iepriekšējais. Tas, kādu datoru izvēlēties ir atkarīgs no tā, kādas darbības esam iecerējuši veikt ar noskatīto ierīci, kā arī nozīme ir tam, kādi ir atvēlētie naudas līdzekļi šādam pirkumam.

Reizēm, ņemot vērā, ka budžets var būt ierobežots, sākam domāt par labu lietotam portatīvajam datoram, tomēr ieteikums būtu labāk neriskēt. Pirmkārt – mūsdienās portatīvo datoru cenas nebūt nav tik augstas (kā arī ir iespējams līzings, ko piedāvā teju katrs veikals). Otrkārt – nekad nevaram būt pārliecināti, kādas problēmas var būt datoram, ja to pērkam lietotu un kāda iemesla dēļ to pārdod. Iegādājoties lietotu datoru var nopirkt klāt nevajadzīgas problēmas, ko nemaz nav tik vienkārši novērst. Iespējams dators savulaik apliets ar kādu šķidrumu – tas var darboties dotajā brīdī un pircējs to nekad nenoteiks, tomēr ilgs mūžs šādai ierīcei nav paredzams. Iespējams portatīvajam datoram ir kādas problēmas ar noteiktām programmatūrām un to darbināšanu – ja tādas neizmantojam, un datoru pērkam vien tāpēc, lai paskatītos kādu filmu, tas varētu vēl netraucēt. Tomēr, ja radīsies nepieciešamība lietot kādu specifisku programmu, var atklāt, ka dators atsakās to darbināt. Kopumā, lietotiem datoriem var būt ļoti daudz un dažādi slēpti problēmu veidi, tāpēc drošāk iegādāties jaunu – veikalā un ar garantiju!

Ir daudz pamata funkciju un parametru, kam pircēji pievērš uzmanību, tomēr arī sīkumus nevajadzētu ignorēt. Piemēram – der papētīt vai datoram ir Bluetooth iespēja un iespējams lietot bezvadu peli. Iespējams, datoru nāksies lietot prezentācijām vai vēlēsimies to pieslēgt pie kāda monitora. Der pārliecināties, ka tam ir pieejama atbilstoša TV izdeja. Kopumā vispār ir labi pārliecināties par to, kādas izejas un ieejas datoram ir pieejamas. Kamera un mikrofons parasti ir lielākajā daļā portatīvo datoru jau iebūvēti, tomēr ir praktiski pārbaudīt – vai tomēr konkrētajā izvēlētajā portatīvā datora modelī ir iebūvēta kamera – jo īpaši, ja diezgan bieži izmantojam Skype sarunas iespēju.

Portatīvā datora soma – teorijā, sīkums, tomēr pērkot datoru noteikti vajadzētu domāt arī par somas iegādi, jo, visticamāk, izvēlamies portatīvo datoru tieši tāpēc, ka to iespējams viegli pārvietot.

Vai portatīvajā datorā ir iebūvēts karšu lasītājs? Tiem, kam ir fotokameras, un kuri no dažādām ierīcēm regulāri lieto SD kartes, ir būtiski, ja datorā ir karšu lasītājs. Citādi var nākties meklēt papildu opcijas, kā pieslēgt SD karti datoram.

Kopš USB zibatmiņa un internets ir ātri un pieejami, SD un DVD iekārtas vairs īsti nav vajadzīgas. Tomēr, ja mājās saglabājušies diski, iespējams, pilnībā attiekties no šīs tehnoloģijas nevajadzētu. Ir daudz ērtāk, ja datoram ir iespēja ievietot disku – nekad nevar zināt brīdi, kad var rasties šāda nepieciešamība.

Reklāmas raksts sadarbībā ar

220.lv / Publicitātes foto