Kāpēc mēs dāvinām dāvanas?
Bizness un ekonomika
2016. gada 10. novembris, 11:55

Kāpēc mēs dāvinām dāvanas?

Jauns.lv

Kā ikkatru gadu, tuvojas laiks, kad cilvēki arvien vairāk sāk aizdomāties par dāvanu iegādi gada baltākajiem un, ja var teikt, mīļākajiem svētkiem – Ziemassvētkiem. Tiesa, arī pirms visiem citiem lielākiem vai mazākiem savu tuvinieku un draugu svētkiem mēs aizdomājamies par dāvanu iegādi – dzimšanas dienas, vārda dienas un citi svētki.

Tam, kāpēc vispār svētkos dāvinām

, ir ļoti sena vēsture un tradīcijās balstīti pamati.

Tāpat kā katriem svētkiem ir izcelsmei un sava vēsture, arī dāvanu dāvināšanai šajos svētkos ir sava vēsture. Piemēram, dzimšanas dienu svinēšana radusies jau Senajā Ēģiptē, kur lielākoties dzimšanas dienas atzīmētas tikai vīriešu kārtas augstmaņu vidū. Senās Ēģiptes faraoni ar vērienu atzīmēja savu dzimšanas dienu, rīkojot lielas svinības un klājot bagātīgus svētku galdus. Savukārt par sieviešu dzimšanas dienu svinībām pat netika domāts ilgu laiku. Tika ignorēti pat viņu dzimšanas dati un to pierakstīšana. Pati pirmā sieviete, kas atzīmēja savas dzimšanas dienas svinības vēsturiski bijusi Ēģiptes valdniece Kleoptara II. Līdz ar kristīgo tradīciju ienākšanu cilvēku dzīvēs, izzuda dzimšanas dienu svinības, taču ap 12.gs. pamazām sāka ieviest reģistrus, kur atzīmēja katra cilvēka dzimšanas, kristīšanas un miršanas datumus, kas ļāva sekot līdzi savam gadu skaitam un svinēt dzimšanas dienas visiem – sievietēm, bērniem un vīriešiem. Sākotnēji dāvanā bija ēdiens – dzimšanas dienas pīrāgs ar svecītēm. Savukārt Ziemassvētku dāvināšanas tradīcija ir vecāka par pašiem svētkiem. Tomēr mums zināmākā dāvanu dāvināšanas tradīcija radusies no kristiešu leģendas par trīs austrumu gudrajiem, kas apciemojot Kristus bērniņu, nesa tam dāvanas (arī tā dzimšanas dienā). Pasaulē gan nav vienotas domas par to, kā īsti no pašiem pirmsākumiem sākusies dāvanu dāvināšana Ziemassvētkos, tomēr mūsdienās tā ir kļuvusi par ļoti spēcīgu tradīciju. Ikviens no mums jau laicīgi plāno, kādas dāvanas izvēlēties saviem tuvajiem un mīļajiem svētkos. Arī Ziemassvētku vecīša tēls cilvēku apziņā iesakņojies jau daudzu gadu simtu garumā, tāpēc ikviens bērns līdz noteiktam vecumam tic, ka tieši Ziemassvētku vecītis būs tas, kas atnesīs pelnītās dāvanas. Un vecāki labprāt šo bērna domu uztur „dzīvu”.  

Dāvanu dāvināšana un saņemšana ir patiess un neviltots prieks. Allaž rūpīgi izvēlamies, ko dāvināsim svētkos saviem mīļajiem – kādas dāvanas būs visnoderīgākās, visiepriecinošākās, visvērtīgākās, vai reizēm, ko varam atļauties, zinot, ka mūsu mīļie un tuvie cilvēki visvairāk novērtēs domu par dāvanu, ne vienmēr tās vērtību naudā. Varam atrast neskaitāmi daudz padomu, aprakstu un dāvanu iespēju, ja vien palūkojamies internetā. Reizēm pareizo dāvanu nav nemaz tik viegli izvēlēties. Jo īpaši tāpēc, ka, pirmkārt, ir tik daudz, no kā izvēlēties, ko dāvināt, un, otrkārt, cilvēka vēlmes ir ļoti plašas. Iespējams, cilvēks, kam izvēlamies dāvanu, vēlas vairākas lietas, vai arī, viņam nepieciešamas ikdienā dažādas lietas, kas spētu uzlabot un papildināt viņa ikdienu – tad nu jālemj, kuru no visām dāvanu iespējām izvēlēties. Tiesa, daudz grūtāk ir izvēlēties dāvanu tad, ja nav ne mazākās nojausmas, kas īsti cilvēkam nepieciešams, kas patīk vai arī „viņam jau viss ir”. Tad pie dāvanas izvēles sanāk krietni vien vairāk palauzīt galvu. Tomēr arī šeit internets var steigties palīgā, piedāvājot dažādas idejas oriģinālām, neparastām un neierastām dāvanām, kas, iespējams, ikdienā nav tik ļoti nepieciešamas, tomēr dāvanas saņēmējā raisīs daudz lielāku prieku, pārsteigumu un sajūsmu.

Dāvanas sievietēm izvēlēties ir daudz vieglāk, kā dāvanas vīriešiem. Šāds uzskats nav nekas neparasts, jo, bieži vien sievietēm ir plašas intereses, skaistumkopšanas sfēra ir vesela izvēļu jūra, no kuras sievietei iespējams atrast lieliskas dāvanas, savukārt vīrietim – iespējamība daudz ierobežotāka. Turklāt, ja vēlamies vīrietim uzdāvināt tādu dāvanu, kas patiešām noder – vai nu ļoti labi jāpazīst dāvanas saņēmējs, zinot par viņa hobijiem, to, kas viņam ir un kas iztrūkst, ir vajadzīgs, vai arī jāpaļaujas uz intuīciju (kaklasaite noteikti nav labākā dāvana vīrietim)!

Katrā gadījumā, dāvanu pirkšanas un dāvināšanas laiks var būt ļoti aizraujošs, ja vien tam pieejam kā piedzīvojumam un izaicinājumam – atrast katram saņēmējam ideāli piemērotu dāvanu!

Reklāmas raksts sadarbībā ar 220.lv / Publicitātes foto