Francijā paplašina apstākļus, kuros policisti drīkst šaut
Francijā pēc nesenajiem notikumiem pieņemts jauns likums.
Pasaulē
2017. gada 17. februāris, 08:08

Francijā paplašina apstākļus, kuros policisti drīkst šaut

Jauns.lv

Francijas parlamenta augšpalāta Senāts ceturtdien pieņēma likumu, ar kuru tiek paplašināti apstākļi, kuros policisti var likumīgi atklāt uguni.

Likums pieņemts četrus mēnešus pēc tam, kad ugunsbumbu uzbrukumā kādā Parīzes piepilsētā tika nopietni ievainoti divi policisti.

Policisti tagad var šaut pēc diviem brīdinājumiem uz bēgošiem aizdomās turētajiem vai aizturētajiem, kuri rada draudus dzīvībai.

Policisti var arī šaut uz automašīnām, kuru vadītāji ignorē pavēli apstāties un rada draudus dzīvībai, un var atklāt uguni, lai apturētu cilvēku nogalināšanu.

Jaunais likums piešķir policijai tādas pilnvaras, kādas jau pirms tam bija paramilitārajai žandarmērijai.

Balsojums Senātā notika laikā, kad Parīzes ziemeļu piepilsētās izcēlušās nekārtības pēc tam, kad policija tika apsūdzēta melnādaina jaunieša izvarošanā ar steku pirms divām nedēļām Parīzes piepilsētā Onēsubuā.

Melnādainais jaunietis vārdā Teo ceturtdien tika izrakstīts no slimnīcas, ziņoja vietējie mediji.

Senāta pieņemtais likums arī atjauno aizliegumu atkārtoti apmeklēt ekstrēmistu interneta vietnes, kurās parādītas cilvēku noslepkavošanas.

Pirms nedēļas šo aizliegumu noraidīja Konstitucionālā padome. Lai pārvarētu tās iebildumus, šo vietņu apmeklēšana tiek atzīta par noziegumu tikai tad, ja lietotājs arī pauž atbalstu šo vietņu ideoloģijai.


LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA