Pasaulē
2015. gada 1. janvāris, 23:51

Pagājušais gads Irākā bijis asiņainākais kopš 2007.gada

Jauns.lv

Vardarbībā Irākā pērn zaudējuši dzīvību vairāk nekā 15 538 cilvēki - gan civiliedzīvotāji, gan drošības dienestu darbinieki, liecina valdības statistika.

Līdz ar to šis gads Irākā bijis asiņainākais kopš 2007.gada, kad vardarbība sunnītu un šiītu starpā prasīja 17 956 cilvēku dzīvības.

Upuru skaits gandrīz dubultojies salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad gāja bojā 6522 cilvēki.

Pagājušā gada sākumā Irākas valdība zaudēja kontroli pār daļu Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī un pār Fallūdžu, kas atrodas visai netālu no Bagdādes.

Šī vardarbība aizsākās jau 2013.gada nogalē, kad drošības dienesti pie Ramādī likvidēja valstī lielāko valdības pretinieku sunnītu protesta nometni. Tālāk vardarbība izplatījās arī uz Fallūdžu, un drošības spēki atstāja arī nemierīgos Ramādī rajonus.

Jūnijā džihādistu grupējuma "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL) kaujinieki pārņēma kontroli pār visu Irākas ziemeļu provinci Nīnavu un Mosulu, kā arī sagrāba vairākus apgabalus kaimiņos esošajās Kirkūkas un Salāh ed Dīnas provincēs, radot bažas par uzbrukumu galvaspilsētai.

Viņi tika apturēti, bet paturēja savā kontrolē teritorijas piecās ziemeļu provincēs un rietumos no Bagdādes.

Jauns IV uzbrukums ziemeļos augustā atspieda kurdu spēkus Kurdistānas reģiona galvaspilsētas Erbīlas virzienā, pamudinot ASV sākt uzlidojumus islāmistu pozīcijām. Sākta arī Irākas spēku apmācīšana, lai gatavotu tos pēc iespējas drīzāk iesaistīties cīņā pret IV.

Irākas karavīri un policisti, kurdu spēki, šiītu kaujinieki un sunnītu ciltis spējuši atgūt daļu teritorijas, tomēr prāva daļa valsts, ieskaitot trīs lielas pilsētas, neatrodas Bagdādes kontrolē.

LETA