Pasaulē
2015. gada 3. janvāris, 22:44

Meža ugunsgrēku dēļ Austrālijā tūkstošiem cilvēku pamet mājas

Jauns.lv

Tūkstošiem Austrālijas iedzīvotāju valsts dienvidos pamet savas mājas milzīgo mežu ugunsgrēku dēļ, kas, kā brīdina varas iestādes, var kļūt par bīstamākajiem kopš 1983.gada.

Dienvidaustrālijas un Viktorijas štatos liesmas ir iznīcinājušas sešas mājas, paziņoja amatpersonas, lai gan par nopietniem ievainojumiem cilvēkiem netiek vēstīts.

Sausais laiks un gaisa temperatūra, kas pārsniedz 30 grādus pēc Celsija skalas, rada grūtības ugunsdzēsējiem cīņā pret liesmām. Amatpersonas norādīja, ka varētu paiet vairākas dienas līdz izdosies liesmas iegrožot.

Vissliktākā situācija ir Dienvidaustrālijas štata Adelaidehilsā uz ziemeļaustrumiem no Adelaides pilsētas, kur mežu ugunsgrēkos nopostītas jau piecas mājas, bet simtiem citas ir apdraudētas, informēja vietējā ugunsdzēsības dienesta preses pārstāvis Daniels Hamiltons. 19 apkaimes apdzīvoto vietu iedzīvotājiem lūgts doties prom no mājām, jo sestdien gaidāma vēja virziena maiņa, kas rada bažas par liesmu pastiprināšanos.

Hamiltons norādīja, ka meteorologi prognozē gaisa mitruma palielināšanos, kas sestdienas vakarā varētu palēnināt liesmu izplatīšanos.

Dienvidaustrālijas štatā uz zemes un no gaisa liesmas cenšas apslāpēt 2000 ugunsdzēsēju.

Blakus esošajā Viktorijas štatā kopš piektdienas ugunsdzēsējiem izdevies iegūt kontroli pār vairāk nekā 300 mežu ugunsgrēkiem, no kuriem tikai viens vairs ir uzskatāms par bīstamu. Štata rietumu pilsētā Moistonā liesmas nopostīja vienu mēju.

Viktorijas štata ugunsdzēsības dienesta preses pārstāvis Mario Ksuarebs norādīja, ka sestdienas pēcpusdienā ir gaidāms neliels lietus, vējš un zibens, tomēr lietus nebūs pietiekami spēcīgs, lai nodzēstu mežu ugunsgrēku liesmas, turklāt zibens var izraisīt jaunas aizdegšanās.

Austrālijā vasaras mēnešos mežu ugunsgrēki ir ierasto. 2009.gadā mežu ugunsgrēkos Viktorijas štatā gāja bojā 173 cilvēki un tika nopostītas vairāk nekā 2000 māju.

1983.gada mežu ugunsgrēkos Dienvidaustrālijas un Viktorijas štatos gāja bojā vairk nekā 70 cilvēku un tika iznīcināti tūkstošiem māju.

BNS