Vatikānā par slepenu pāvesta dokumentu zādzību arestēts augsta ranga garīdznieks
Zīmīgi, ka sonedēļ grāmatnīcu plauktos nonāks divas grāmatas, kas, domājamas, sarakstītas, pamatojoties uz nopludinātajiem Vatikāna dokumentiem.
Pasaulē
2015. gada 2. novembris, 22:31

Vatikānā par slepenu pāvesta dokumentu zādzību arestēts augsta ranga garīdznieks

Jauns.lv

Vatikāna prelāts Lusio Anhels Valjeho Balda arestēts par slepenu pāvesta dokumentu zādzību un nopludināšanu medijiem, pirmdien paziņojis Vatikāns, piebilstot, ka aizturēta vēl viena persona, bet vēlāk atbrīvota.

Valjeho Balda ieņēma sekretāra amatu pāvesta Franciska izveidotajā komitejā, kuras uzdevums bija sniegt padomus Vatikāna birokrātijas reformēšanā. Komiteja šobrīd jau izformēta.

Prelāts tika aizturēts nedēļas nogalē reizē ar vēl vienu šīs komitejas locekli - Frančesku Čauki. Viņiem tika piemērots arests.

Viņi tika aizturēti pēc Šveices gvardu veiktās izmeklēšanas par "konfidenciālu ziņu un dokumentu zādzību un izpaušanu".

Čauki pirmdien tika atbrīvota, daļēji tāpēc, ka sadarbojusies ar varasiestādēm.

Šonedēļ grāmatnīcu plauktos nonāks divas grāmatas, kas, domājamas, sarakstītas, pamatojoties uz nopludinātajiem dokumentiem.

Vatikāns paziņojis, ka šie darbi tapuši, balstoties uz nopietnu pāvesta uzticības pārkāpumu, un pavēstīja, ka apsver tiesisku vēršanos pret grāmatu autoriem.

Viens no viņiem Džanluidži Nuci 2012.gadā publicēja grāmatu, kas bija balstīta uz bijušā pāvesta Benedikta XVI virssulaiņa Paolo Gabrieles nozagtajiem Vatikāna dokumentiem.

LETA/Foto: AFP/LETA

Tēmas