"Izstāstīsim tad, kad gribēsim!" Islāma teroristi sola atklāt, kā nogāza lidmašīnu ar krievu tūristiem
Arvien drošākas kļūst aizdomas, ka lidmašīnā bijis ievietots spridzeklis. Teroristi no "Islāma valsts" vēlreiz atgādināja, ka tas ir viņu roku darbs un ka drīzumā tiks atklāts, kā izdevies lidmašīnu nogāzt. Tikmēr Krievijā ceturtdien notiks bēres vairākiem desmitiem traģēdijā mirušo.
Pasaulē
2015. gada 5. novembris, 08:59

"Izstāstīsim tad, kad gribēsim!" Islāma teroristi sola atklāt, kā nogāza lidmašīnu ar krievu tūristiem

Jauns.lv

Pierādījumi liecina, ka pagājušās nedēļas nogalē notikušo Krievijas pasažieru lidmašīnas katastrofu Ēģiptē, visticamāk, izraisījis "Islāma valsts" kaujinieku ievietots spridzeklis, trešdien atzinuši avoti ASV un Eiropas drošības dienestos.

Lielbritānija un Īrija ir apturējusi reisus uz un no Ēģiptes Sarkanās jūras piekrastes kūrorta Šarmelšeihas, no kurienes sestdien ceļā uz Sanktpēterburgu devās  ar zīmolu "Metrojet" strādājošās Krievijas aviokompānijas "Kogalimavia" lidmašīna "Airbus A-321", ar 217 pasažieriem un septiņiem apkalpes locekļiem, bet 23 minūtes pēc pacelšanās nogāzās Sinaja pussalā.

"Bumba ir ļoti iespējams scenārijs," paziņoja kāda ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. "Ko tādu darītu "Islāma valsts"," tā piebilda.

Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona birojs paziņoja, ka, "saņemot plašāku informāciju, mēs sākam bažīties, ka lidmašīna varēja nogāzties sprādzienbīstamas ierīces dēļ".

Ceturtdien gaidāmas Kamerona un Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi sarunas Londonā.

Krievijā varas iestādes sagaida, ka ceturtdien notiks pirmās katastrofas upuru bēres.

Gan Krievija, gan Ēģipte noraidīja "Islāma valsts" sākotnējos paziņojumus, ka grupējums ir atbildīgs par Krievijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu Sinaja pussalā, bet trešdien grupējums no jauna uzņēmās atbildību par traģēdiju un solīja atklāt, kā tas notika.

Ja apgalvojumi apstiprināsies, tā būs bijusi pirmā reize, kad kaujinieku grupējums, kas kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, ir veicis uzbrukumu pasažieru lidmašīnai.

Ēģiptes amatpersonas ir paziņojušas, ka analīzei ir iegūti dati no vienas lidmašīnas tā dēvētās melnās kastes, bet otra melnā kaste ir ļoti bojāta un datu no tās iegūšanai nepieciešams liels darbs.

Jaunā paziņojuma trešdien "Islāma valsts" atkārtoti uzstāja, ka ir notriecis lidmašīnu, un mudināja skeptiķus pierādīt pretējo.

"Pierādiet, ka  mēs to nenotriecām un kā tā nogāzās. Mēs detalizēti izklāstīsim, kā tā nogāzās, tad, kad mēs to vēlēsimies," teikts tiešsaistē publiskotā grupējuma audiopaziņojumā.

Ar "Islāma valsti" saistīts grupējums īsteno vardarbīgu cīņu Sinaja pussalas ziemeļos, kur ir nogalinājis simtiem karavīru un policistu.

BNS/Foto: Vida Press/Reuters