Pasaulē
2015. gada 6. novembris, 17:41

Neoficiāla informācija: EK pieņēmusi negatīvu lēmumu par Igaunijas valdības palīdzību "Estonian Air"

Jauns.lv

Pēc neoficiālas informācijas, Eiropas Komisijas (EK) konkurences ģenerāldirektorāts piektdien pieņēmis nelabvēlīgu lēmumu attiecībā uz Igaunijas aviokompānijai "Estonian Air" piešķirto valsts finansējumu, kas lidsabiedrībai tagad jāatmaksā valstij.

EK attiecīgo lēmumu publicēs sestdien.

Igaunijas valdība laika posmā no 2008. līdz 2014.gadam "Estonian Air" akciju kapitālā un glābšanā ieguldījusi aptuveni 130 miljonus eiro.

Tikmēr Igaunija veido jaunu valsts aviokompāniju "AS Nordic Aviation Group", kas pārņems nacionālās aviokompānijas lomu.

EK veica visaptverošu izmeklēšanu par 40,7 miljonu eiro valsts finansējuma piešķiršanu "Estonian Air" restrukturizācijai laika posmā no 2011. līdz 2014.gadam.

Briseles izmeklēšana "Estonian Air" lietā aizkavējās vairāku iemeslu dēļ, tostarp atbildīgā komisāra nomaiņas, Igaunijas nacionālo vēlēšanu un EK iesniegtā lidsabiedrības restrukturizācijas plāna labojumu dēļ.

2013.gadā Igaunija informēja EK par 40,7 miljonu eiro vērtas "Estonian Air" rekapitalizācijas īstenošanu, ņemot vērā lidsabiedrības finansiālās problēmas vairāku gadu garumā.

"Estonian Air" restrukturizācijas plānu bija paredzēts īstenot periodā no 2013. līdz 2017.gadam. Šis plāns paredzēja būtiski samazināt "Estonian Air" maršrutu un lidmašīnu skaitu, likvidējot arī darbvietas.

EK negatīva lēmuma gadījumā "Estonian Air" jāatmaksā valstij 40,7 miljoni eiro kopā ar procentiem.

2013.gadu lidsabiedrība "Estonian Air" noslēdza ar 49,2 miljonu eiro tīrajiem zaudējumiem.

LETA, BNS

Tēmas