Lietuva gatava par 550 miljoniem eiro pirkt no ASV bruņumašīnas
Bruņumašīnu iepirkums varētu kļūt par lielāko pirkumu Lietuvas bruņoto spēku vēsturē.
Pasaulē
2015. gada 7. novembris, 23:23

Lietuva gatava par 550 miljoniem eiro pirkt no ASV bruņumašīnas

Jauns.lv

ASV ir paziņojušas, ka saņemts Lietuvas lūgums pārdot tai 84 bruņumašīnas "Stryker", toties Viļņa uzsvēra, ka nosūtīts lūgums iesniegt piedāvājumu.

ASV Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra informēja, ka Lietuva ir gatava maksāt apmēram 550 miljonus eiro par šo bruņojumu.

"Lietuvas valdība ir lūgusi pārdot "84 M 1126 Stryker" bruņumašīnas ar ATK 30 milimetru lielgabalu, "XM813" 30 milimetru lielgabalu, vai Eiropas variantu ar attālinātās vadības ieroču sistēmu un 84 "M2 Flex" ložmetējus," pavēstīja šī aģentūra.

Aģentūras paziņojumā norādīts, ka ASV Aizsardzības ministrija ir apstiprinājusi iespējamo darījumu.

Lietuvas lūgumā ir iekļauts arī loģistikas atbalsts, palīgaprīkojums, rezerves daļas un aprīkojums.

Lietuvas Aizsardzības ministrs Juozs Oleks atklāja, ka Lietuvas valdība nav lūgusi pārdot "Stryker", bet gan iesniegt piedāvājumu, ko izskatīs kopā ar citiem piedāvājumiem.

Viņš sacīja, ka lēmums par bruņojuma iepirkumu vēl nav pieņemts.

"Tas ir aicinājums izteikt piedāvājumu. Mēs esam nosūtījuši šādus lūgumus visiem, kuri ir paziņojuši, ka varētu iesniegt pieteikumu," ministrs piektdien pavēstīja aģentūrai BNS.

Bruņumašīnu iepirkums varētu kļūt par lielāko pirkumu Lietuvas bruņoto spēku vēsturē. Oleks atklāja, ka šim nolūkam ir atvēlēti apmēram 500 miljoni eiro.

BNS/Foto: AFP/LETA