Palestīniešu izmeklētāji: "Izraēla organizēja Jasira Arafata slepkavību"
Izmeklētāji atklāja, ka viņi ir spējuši identificēt bijušā prezidenta Jasira Arafata slepkavu.
Pasaulē
2015. gada 11. novembris, 19:28

Palestīniešu izmeklētāji: "Izraēla organizēja Jasira Arafata slepkavību"

Jauns.lv

Palestīniešu izmeklētāju komandas, kas cenšas noskaidrot bijušā palestīniešu līdera Jasira Arafata nāves cēloni, vadītājs otrdien atkārtoti apsūdzēja Izraēlu par ikoniskā palestīniešu līdera nonāvēšanu slimnīcā Parīzē.

Tavfiks Tiravi, kas vada 2009.gadā sākto izmeklēšanu, tādus izteikumus publiskoja Arafata nāves 11.gadadienas priekšvakarā un divus mēnešus pēc tam, kad Francijas tiesa bez apsūdzību izvirzīšanas slēdza izmeklēšanu par apgalvojumiem, ka viņš tika noslepkavots.

"Izmeklēšanas komiteja ir spējusi identificēt bijušā prezidenta Jasira Arafata slepkavu," viņš paziņoja.

"Atbildīga ir Izraēla," viņš teica, bet detalizētāku izskaidrojumu nesniedza, vien piebilda, ka "mums joprojām vajag nedaudz laika, lai noskaidrotuy precīzus šīs slepkavības apstākļus".

Nobela Miera prēmijas laureāts Arafats, kurš gandrīz 40 gadu bija vadījis palestīniešu brīvības cīņu, nomira 2004.gada 11.novembrī pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanās. Viņš bija aizvests uz Franciju no Palestīnas pašpārvaldes mītnes Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā.

Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzības likumiem, atteicās izpaust precīzu Arafata nāves cēloni vai viņa veselības stāvokli, tāpēc radās dažādas baumas un teorijas par viņa saslimšanas cēloni.

Kad Arafats 75 gadu vecumā nomira, Palestīnas  pašpārvaldes amatpersonas apgalvoja, ka viņu noindējusi Izraēla. Palestīniešu 2005.gadā veiktā izmeklēšanā tomēr tika noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija vēzis, AIDS vai noindēšana.

2012.gadā viņa atraitne Suha iesniedza sūdzību Francijas tiesā, apgalvojot, ka viņas vīrs tika noslepkavots.

Sižets par palestīniešu izmeklētāju komandas paziņojumu, ka Izraēla organizēja Jasiru Arafatu - video:

Tajā pašā gadā Arafata mirstīgās atliekas tika izceltas no kapa Rāmallāhas pilsētā, piedaloties Francijas, Šveices, Krievijas un Palestīnas ekspertiem. Francijas, Šveices un Krievijas ekspertu grupas dažu stundu laikā paņēma apmēram 60 paraugus pārbaudēm, un pēc tam notika pārapbedīšanas ceremonija.

Daudzi palestīnieši ir pārliecināti, ka Izraēla noindēja Arafatu, un palestīniešu izmeklēšanā jau iepriekš Izraēla ir apsūdzēta šajā noziegumā, kuru tā noliedz.

Francijas izmeklēšana tika slēgta septembrī, neizvirzot apsūdzības. Līdzīgu lēmumu iepriekš pieņēma arī Krievijas izmeklēšanā.

Suha Arafata ir pārsūdzējusi Francijas tiesas lēmumu.

BNS/Foto: Vida Press