Vismaz 37 cilvēki zaudējuši dzīvību spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumā Beirūtā. FOTO
Libānas armijas karavīri un "Hizbollah" drošībnieki cenšas norobežot nelaimes vietu un neļaut tur drūzmēties cilvēkiem, baidoties, ka iespējami jauni sprādzieni.
Pasaulē
2015. gada 12. novembris, 22:02

Vismaz 37 cilvēki zaudējuši dzīvību spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumā Beirūtā. FOTO

Jauns.lv

Vismaz 37 cilvēki ceturtdien zaudējuši dzīvību un vēl 181 ievainots divu spridzinātāju pašnāvnieku rīkotā uzbrukumā pie tirdzniecības centra Beirūtas dienviddaļā, paziņojis Starptautiskā Sarkanā Krusta pārstāvis. Aptuveni 40 cilvēki cietuši smagi.

Pēc policijas ziņām, pie tirdzniecības centra ieradušies divi vīrieši vestēs ar sprāgstvielām un uzspridzinājušies. Kā stāsta aculiecinieki, viņiem bijusi sajūta, ka sākas zemestrīce vai pienācis pasaules gals.

Priekšpilsēta, kur noticis uzbrukums, uzskatāma par Libānas šiītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" atbalsta bastionu, un tur izveidoti daudzi grupējuma kontrolpunkti.

Aģentūras AFP fotogrāfs ziņo, ka spēcīgajos sprādzienos stipri cietušas tuvējās ēkas. Libānas armijas karavīri un "Hizbollah" drošībnieki cenšas norobežot nelaimes vietu un neļaut tur drūzmēties cilvēkiem, baidoties, ka iespējami jauni sprādzieni.

Tuvējās slimnīcas aicina cilvēkus steidzami ziedot asinis. Ātrās palīdzības mašīnas nespēj tikt galā ar visiem cietušajiem, un cilvēki palīdz ievainotajiem nokļūt slimnīcās pat ar saviem motorolleriem.

Ceturtdienas uzbrukums ir pirmais Beirūtas dienviddaļā kopš pagājušā gada jūnija, kad mīnētas automašīnas eksplozijā gāja bojā drošības dienesta darbinieks, kas mēģināja apturēt spridzinātāju, bet pirms tam visā Libānā tika sarīkoti vairāki uzbrukumi "Hizbollah" rajoniem, un par lielāko daļu no tiem atbildību uzņēmās sunnītu ekstrēmisti, norādot, ka tā ir atmaksa par "Hizbollah" lēmumu nosūtīt tūkstošiem kaujinieku palīgā Sīrijas prezidenta Bašaram al Asada spēkiem cīņā pret sunnītu nemierniekiem. Laikā no 2013.gada jūlija līdz 2014.gada februārim notika deviņi šādi uzbrukumi.

Sprādzieni sarīkoti tikai dažas stundas pēc tam, kad Sīrijas režīma karavīri ar "Hizbollah" atbalstu ieņēma islāmistu kaujinieku līdz šim kontrolēto Haderas pilsētiņu uz dienvidiem no Alepo.

 LETA / Foto: AFP/LETA