Pasaulē Francijas karoga krāsās izgaismo objektus un piemin Parīzē bojāgājušos. FOTO
Pasaule ir vienota, paužot atbalstu Francijai.
Pasaulē
2015. gada 14. novembris, 19:30

Pasaulē Francijas karoga krāsās izgaismo objektus un piemin Parīzē bojāgājušos. FOTO

Jauns.lv

Visā pasaulē tiek pieminēti teroraktos Parīzē bojāgājušie, daudzās valstīs, tostarp Lietuvā, izgaismojot nozīmīgus objektus Francijas karoga krāsās.

Trīs krustu kalns Viļņā ir izgaismots zilibaltsarkanā krāsā, pieminot Parīzē bojāgājušos vismaz 129 cilvēkus un izrādot solidaritāti Francijai, kas cietusi no teroraktiem, par kuriem atbildību uzņēmies džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Ziedi, sveces un zīmītes ar līdzjūtību tiek nolikti pie Francijas vēstniecībām visā pasaulē.

Daudzas ēkas visā pasaulē, tostarp Sidnejas Operas nams Austrālijā un Ņujorkas Pasaules tirdzniecības centrs, kas tika sagrauts 2001.gada 11.septembra teroraktos un tagad ir atjaunots, tika izgaismots Francijas karoga krāsās - zilā, baltā un sarkanā.

Londonā Francijas karoga krāsās izgaismots Tauera tilts, arī strūklakas Trafalgara laukumā, kur cilvēki pulcējas, lai pieminētu bojāgājušos, tiek izgaismotas zilā, sarkanā un baltā krasā. Tāpat šajās krāsās izgaismots Vemblija stadions, kur otrdien plānota Anglijas un Francijas futbola izlašu draudzības spēle.

Daudzi pasaules līderi pauda savu sašutumu no nosodījumu par uzbrukumiem, aicinot pasauli būt vienotai cīņā pret terorismu.

Irānas prezidents Hasans Rouhani notikušo nodēvēja par "noziegumu pret cilvēci", bet Indijas premjers Narendra Modi uzbrukumus sauca par "sāpīgiem un šausmīgiem".

"Mēs esam kopā ar Francijas iedzīvotājiem šajās skumjās un sāpēs," teica Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs, sakot, ka "mums visiem jābūt vienotiem cīņā pret ekstrēmismu".

Ukrainas prezidents Petro Porošenko teica, ka "terorisms ir mūsu kopīgais ienaidnieks".

Spānijas premjers Mariano Rahojs paziņoja: "Mēs visi esam francūži", acīmredzami atsaucoties uz Francijas pausto atbalstu ASV pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem, ka Francija pauda pozīciju "mēs visi esam amerikāņi".

Grieķijas premjers Aleksis Ciprs norādīja, ka "teroristi mūs sakaus.., ja piespiedīs mūs atteikties no savām vērtībām un novedīs mūs līdz nocietinātai Eiropai, kurā mīt nobiedētas tautas".

Skumjas un nosodījumu par uzbrukumu pauda arī Lielbritānijas karaliene Elizabete II, bet Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons piedāvāja Francijai visu nepieciešamo palīdzību.

Līdzīgu apņēmību turpināt cīņu pret terorismu un atbalstīt Franciju pauda daudzu citu pasaules valstu līderi.

Līdzjūtības un nosdījuma ziņojumi pārpildīja sociālās saziņas vietnes.

 BNS / Foto: AFP,EPA/LETA / Vida Press / Edijs Pālens/LETA