Kas gāja bojā teroraktos Parīzē? Kļūst zināmi upuru vārdi
Viens no pirmajiem upuriem, kura vārds kļuva publiski zināms, bija jurists Valentīns Ribē (apakšējais attēls labajā pusē). Nogalināts arī 35 gadus vecais brits Niks Aleksanders (augšējā attēlā) un 23 gadus vecā studente Nohemi no Kalifornijas (pa kreisi).
Pasaulē
2015. gada 15. novembris, 12:37

Kas gāja bojā teroraktos Parīzē? Kļūst zināmi upuru vārdi

Jauns.lv

Sestdienas vakarā kļuvuši zināmi pirmie upuru vārdi – tiek noskaidrotas personības cilvēkiem, kuri piektdienas vakarā Parīzē kļuva par teroristu upuriem. Šokētie Francijas iedzīvotāji sociālajos tīklos steidz ziņot par pazudušajiem cilvēkiem – saviem radiniekiem un draugiem.

“The Guardian” vēstī, ka starp bojāgājušajiem ir vismaz 15 valstu pilsoņi, tostarp Francijas, ASV, Beļģijas, Rumānijas, Zviedrijas, Spānijas, Meksikas, Tunisijas, Čīles, Portugāles un Lielbritānijas pilsoņi. Pagaidām nav ziņu, ka teroraktu upuru vidū būtu bijuši Latvijas pilsoņi.

Viens no pirmajiem upuriem, kura vārds kļuva publiski zināms, bija jurists Valentīns Ribē. Pēc studijām Londonā francūzis Ribē strādāja Parīzē. “Mēs aizlūdzam par Valentīna Ribē dvēseli. Mīla ir stiprāka par naidu. Dzīve ir stiprāka par nāvi,” sociālajos tīklos rakstīja viņa paziņa.

Šāva pat uz invalīdiem ratiņkrēslos

Amerikāniete Helēna Vilsone “The Daily Telegraph” stāsta, ka redzējusi, ka koncertzālē “Bataclan” džihādisti šāvuši uz 35 gadus veco britu Niku Aleksanderu, kurš stāvējis netālu no viņas.

Helēna, kura pati ir ievainota abās kājās, atcerējās, kā pēdējiem spēkiem mēģinājusi viņam palīdzēt izdzīvot, veikusi mākslīgo elpināšanu un turējusi Nika roku.

Pēc tam kad glābēji iznesa Helēnu no ēkas, viņa savu draugu vairs neredzēja, taču baidās, ka Niks uzbrukumā nav izdzīvojis. Sestdienas vakarā Nika Aleksandera ģimene apstiprināja, ka viņš gājis bojā. Niks strādājis ar tovakar zālē koncertējušo ASV grupu „Eagles of Death Metal“.

„Niks mums bija ne tikai brālis, dēls un onkulis. Viņš bija mums visiem labākais draugs – laipns, atsaucīgs un allaž priecīgs. Niks gāja bojā, darot darbu, kas viņam ļoti patika, un mūs mierina doma, ka viņu novērtēja draugi visā pasaulē. Paldies par jūsu domām un atbalstu mūsu ģimenei šajā grūtajā laikā,” raksta Nika Aleksandera ģimene.

Pirmie šāvieni koncerta laikā

Vienlaikus Helēna, kas bija kopā ar Niku viņa pēdējos dzīves mirkļos, atceras vēl kādu drausmīgu detaļu no uzbrukuma brīža.

„Es redzēju, kā teroristi staigāja apkārt, meklēdami cilvēkus ratiņkrēslos. Viņi šāva pat uz invalīdiem,” slimnīcā, nespēdama valdīt asaras, stāstīja 49 gadus vecā Vilsone.

Meklē tuviniekus

Kamēr nav paziņotas visu 129 uzbrukumos nogalināto cilvēku personības, draugi un tuvinieki savus mīļos meklē ar sociālo tīklu starpniecību. „Viņa bija klubā „Bataclan“. Lūdzu, varbūt kāds ir redzējis,” sociālajos tīklos raksta kāds puisis, publicējot savas draudzenes fotogrāfiju. Šādi un līdzīgi paziņojumi kopš piektdienas vakara pārpludina sociālās saziņas vietnes. Tikmēr „Facebook” uzreiz pēc šīs traģēdijas radījis iespēju saviem draugiem paziņot, ka esi drošībā - šādu aicinājumu informēt draugus saņem visi, kuri pēdējās dienās „Facebook” atzīmējuši, ka ir Parīzē.

Starp bojāgājušajiem ir daudz ārzemnieku

Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss paziņojis, ka sešos uzbrukumos Francijas galvaspilsētā dzīvību zaudējuši vismaz divi beļģi. Tāpat apstiprinājies, ka nogalināti divi Rumānijas un viens Zviedrijas pilsonis. Tāpat apstiprinājusies Spānijas pilsoņa Alberta Gonsalesa Garido nāve. Madridē dzimušais inženieris dzīvoja Francijā kopā ar sievu, arī inženieri. Kopā ar dzīvesbiedri, arī inženieri, viņš piektdienas vakarā atnācis uz koncertu, taču pūlī un haosā abi pazaudējuši viens otru – un tagad izrādījies, ka uz visiem laikiem.

No teroristu lodes mirusi arī simpātiskā Nohemi Gonsalesa - dizaina studente no Kalifornijas (ASV). Viņa Francijā ieradusies kā apmaiņas studente un bija viena no 16 studentiem, kas traģēdijas brīdī atpūtās Parīzes restorānā. "Mēs tevi nekad neaizmirsīsim, Nohemi", "Lai tev miers tur - paradīzē" sociālajos tīklos raksta Nohemi draugi un studiju biedri, kas "Facebook" izveidojuši arī piemiņas vietni talantīgās un skaistās meitenes piemiņai.

Koncerta laikā gājis bojā arī 38 gadus vecais francūzis Metjū Hohs. 38 gadus vecais vīrietis strādāja Francijas ziņu kanālā „France24”.

Arī Lielbritānijas Ārlietu ministrija ziņoja, ka uzbrukumos gājis bojā vismaz viens tās pilsonis, bet mirušo varētu būt arī vairāk.

AFP ziņo, ka uzbrukumos gājušas bojā arī divas māsas no Tunisijas. 34 un 35 gadus vecās sievietes asiņainajā piektdienā bija ieradušās Parīzē, jo bija iecerējušas nosvinēt draudzenes dzimšanas dienu...


Kasjauns.lv/ Foto: Facebook