Parīzes teroraktu organizējis 27 gadus vecs islāmists no Briseles. VIDEO. FOTO
Abauds pirms teroraktiem sazinājies ar vienu no kaujiniekiem, kas piedalījās uzbrukumos Parīzē.
Pasaulē
2015. gada 16. novembris, 11:53

Parīzes teroraktu organizējis 27 gadus vecs islāmists no Briseles. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Iespējamais Parīzes teroraktu organizētājs un finansētājs ir 27 gadus vecais Abdelhamids Abauds no Briseles, vēsta radiostacija RTL, atsaucoties uz avotiem izmeklēšanā.

Kā norāda radiostacija, viņš ir viens no aktīvākajiem džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem Sīrijā. RTL ziņo, ka saskaņā ar tiesībsargājošo iestāžu rīcībā esošo informāciju Abauds pirms teroraktiem sazinājies ar vienu no kaujiniekiem, kas piedalījās uzbrukumos Parīzē. Turklāt abi ir Briseles Molenbekas rajona iedzīvotāji.

Viņš arī no Grieķijas organizējis janvārī izjauktos teroraktus Beļģijā un kopš tā laika bēguļo. Toreiz policijas pretterorisma operācijā Vervjē, Beļģijas austrumos, tika nogalināti trīs terorismā aizdomās turamie. Prokuratūra apstiprināja, ka viņi gatavojušies īstenot Beļģijā liela mēroga teroraktus. Pirms tam policija pārtvēra telefonsarunu starp Abaudu un viena nogalinātā islāmista brāli.

Abauds ir marokāņu izcelsmes Beļģijas pilsonis. Viņa ģimene uz Beļģiju pārcēlās pirms 40 gadiem.

Beļģijas prokuratūra sadarbībā ar Francijas kolēģiem svētdien paziņoja, ka divi teroristi, kas gāja bojā, īstenojot uzbrukumus Parīzē, bijuši Francijas pilsoņi, kas dzīvojuši Briselē, un divas ar uzbrukumiem saistītas automašīnas iznomātas Beļģijā.

Aizdomās par saistību ar Parīzes teroraktiem Beļģijas policija aizturējusi septiņus cilvēkus. Arī Francijā aizturētas vairākas personas.

Teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti aptuveni 130 cilvēki un vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Uzbrukumi notika sešās vietās Parīzē, un tos īstenoja septiņi teroristi, no kuriem seši uzspridzinājās, bet vienu nošāva policija.

Teroristi darbojās trīs komandās un bija bruņojušies ar Kalašņikova automātiem un pašnāvnieku vestēm.

Vismaz viens no mirušajiem teroristiem un pieci no sestdien arestētajiem bija pavadījuši laiku nabadzīgajā un pārsvarā imigrantu apdzīvotajā Briseles Molenbekas rajonā, atklāja amatpersonas.

Beļģija svētdien izdeva starptautisku orderi 26 gadus vecā Salaha Abdeslama arestam, kurš dzīvoja Molenbekā.

Varasiestādes uzskata, ka Francijas pilsonis Abdeslams palīdzēja izplānot uzbrukumus kopā ar saviem diviem brāļiem, no kuriem viens gāja bojā, īstenojot teroraktus, bet otrs tika aizturēts Beļģijā pēc atgriešanās no Parīzes.

Izmeklētāji uzskata, ka Abdeslams bija viens no cilvēkiem, kas iznomāja automašīnas uzbrukumu īstenošanai. Sestdien viņš tika apturēts uz Francijas-Beļģijas robežas, bet vēlāk atbrīvots. Francijas policija lūgusi sabiedrību sniegt jebkuru informāciju, kas varētu novest pie viņa aresta. Policija brīdinājusi, ka aizdomās turamais ir bīstams, un cilvēki aicināti viņam netuvoties, bet paziņot policijai.

Francijas policija nonāca uz pēdām brāļiem pēc tam, kad tika atrastas divas uzbrukumos izmantotās automašīnas. Viens transporta līdzeklis tika atrasts netālu no koncertzāles "Bataclan", kur tika nogalināti 89 cilvēki, un otrs - vienā no Parīzes piepilsētām.

Izmeklētāju atklājumi pievērsuši sabiedrības uzmanību Briseles Molenbekas rajonam.

Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels svētdien atzina, ka šis rajons ir "milzīga problēma", ņemot vērā tā pagātnes saikni ar starptautisko terorismu un ekstrēmismu.

Abdelhamids Abauds - terorists, kurš organizēja uzbrukumu Parīzē - video:


LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video, AFP/LETA, EPA/LETA