Terorista māte: "Mans dēls nevienu nebija domājis nogalināt!"
No kreisās – triju teroraktos iesaistīto brāļu māte dodas sniegt liecības. Attēlā pa labi – kafejnīca, pie kuras uzspridzinājās sievietes dēls Ibrahims.
Pasaulē
2015. gada 16. novembris, 14:22

Terorista māte: "Mans dēls nevienu nebija domājis nogalināt!"

Jauns.lv

31 gadu vecā Ibrahima Abdeslama māte nule paudusi, ka viņas dēls speciāli nevienu nav plānojis nogalināt – to pierādot arī fakts, ka Ibrahims, tērpts pašnāvnieka jostā, dzēsis tikai savu dzīvību un neviena cita. Ibrahims bija viens no trim brāļiem, kurus tur aizdomās par Parīzes teroraktu rīkošanu. Viens brālis uzspridzinājās, otrs nākamajā dienā Briselē tika arestēts un šodien atbrīvots, neceļot apsūdzības, bet trešais patlaban tiek meklēts.

Ibrahims Abdeslams veica „solo” teroraktu, uzspridzinoties pie kafejnīcas „Comptoir Voltaire”, kas atrodas pavisam netālu no Bataklana koncertzāles, kurā savukārt tika nogalināts lielākais skaits cilvēku. Vīrieša māte – viņas vārds netiek atklāts – šodien paziņoja, ka Ibrahims uzspridzinājies gluži nejauši, jo bijis „stresa varā”. Viņa netic, ka dēlam bijis plāns nogalināt miermīlīgos iedzīvotājus. Māte vispār domājusi, ka Ibrahims atrodas kaut kur Sīrijā. Sieviete šobrīd sniedz liecības Francijas policijai.

„Tas [masu nogalināšana – aut.] noteikti nebija viņa mērķis, esmu pārliecināta. Jau tas fakts vien, ka viņa pašnāvības josta eksplodēja, nenogalinot citus, pasaka daudz,” sievietes teikto pārstāsta „Mail Online”. Māte Ibrahimu pēdējoreiz redzējusi divas dienas pirms uzbrukumiem, un  nekas neesot liecinājis par to, ka dēlam ir vardarbīgi plāni. Māte arīdzan minēja, ka Ibrahims līdz šim daudz laika pavadījis Sīrijā.

Vēl kāds Abdeslamu klana loceklis pastāstīja, ka ģimenei bijis pārsteigums arī par Saleha saistību ar notikušo (Salehu šobrīd meklē starptautiskā līmenī), „taču Ibrahims bija citādāks, atšķirīgs,” pauda kāds no ģimenes. Par Ibrahimu bijis skaidrs, ka viņš vismaz daļēji ir radikalizējies islāmists: „Bet ne tik daudz, lai pastrādātu šādas zvērības,” izriet no teroristu tuvinieku liecībām.

Ibrahims Abdeslams bija viens no brāļiem, kurš Beļģijā izīrēja „Seat” automašīnu. Viņš uzspridzinājās pie kafejnīcas, ievainojot vairākus cilvēkus. Ibrahima sarīkotais sprādziens tovakar bija piektais pēc skaita. Saleha un Ibrahima brālis Mohameds tika drīz arestēts un pirmdien atbrīvots, neatrodot jelkādu viņa saistību ar teroraktiem.

Kopumā septiņos teroraktos Parīzē dzīvību zaudējuši 132 cilvēki, un domājams, ka mirušo skaits varētu pieaugt, jo vismaz 60 personas joprojām atrodas smagā stāvoklī Parīzes slimnīcās.

Kasjauns.lv/Ekrānuzņēmums no thedailymail.co.uk, AFP/LETA, EPA/LETA/Reuters

Tēmas