Sakarā ar Parīzes teroraktu norvēģu policisti līdz decembrim turpinās patrulēt apbruņoti
Norvēģijas policija nolēmusi pēc terora uzbrukumiem Parīzē vismaz līdz 1.decembrim neatcelt pirms gada ieviesto atļauju policistiem nēsāt dienesta ieroci.
Pasaulē
2015. gada 17. novembris, 09:12

Sakarā ar Parīzes teroraktu norvēģu policisti līdz decembrim turpinās patrulēt apbruņoti

Jauns.lv

Norvēģijas policija nolēmusi pēc terora uzbrukumiem Parīzē vismaz līdz 1.decembrim neatcelt pirms gada ieviesto atļauju policistiem nēsāt dienesta ieroci, lai gan bija iecerējusi to darīt no 17.novembra.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lēmums ļaut aptuveni 6000 Norvēģijas policistiem nēsāt pie siksnas ieroci tika pieņemts 2014.gada novembrī, ņemot vērā islāmistu uzbrukuma draudu pieaugumu. Parastos apstākļos norvēģu policisti šaujamieročus glabāja ieslēgtus dienesta automašīnās.

Lai gan norvēģu cilvēktiesību aktīvisti kopumā iebilda pret policistu apbruņošanu, paši policisti šo soli lielākoties atbalstīja.

Pagājušajā piektdienā, tikai dažas stundas pirms traģiskajiem notikumiem Parīzē, Norvēģijas policijas priekšnieks paziņoja, ka no otrdienas policisti atkal patrulēs neapbruņoti.

Oktobra beigās Norvēģijas izlūkdienests PST pavēstīja, ka pazemina terora draudu līmeni valstī, jo uzbrukumu iespējamība būtiski samazinājusies sakarā ar džihādistu arestiem un izbraukšanu karot uz Tuvajiem Austrumiem.

Lai gan terora draudu līmenis valstī joprojām nav mainīts, pirmdien policija pieņēma lēmumu negrozīt līdzšinējo kārtību vismaz līdz decembra sākumam, norādot, ka vispirms rūpīgi jāizvērtē situācija starptautiskā un valsts līmenī.

Norvēģijas tieslietu ministrs Annešs Anundsens savukārt lūdzis izlūkdienestus izvērtēt iespējamību, ka džihādistu grupējuma "Islāma valsts" locekļi var mēģināt iefiltrēties Norvēģijā, iejūkot bēgļu straumē.

LETA/Foto: AFP/LETA