Viļņā policija un specvienības tvarsta ar Kalašņikovu bruņotu nelīdzsvarotu jaunieti
Lai gan Igors Molotkovs ir saslēgts roku dzelžos, policija brīdinājusi, ka izbēgušajam esot psihiska rakstura problēmas.
Pasaulē
2015. gada 19. novembris, 20:25

Viļņā policija un specvienības tvarsta ar Kalašņikovu bruņotu nelīdzsvarotu jaunieti

Jauns.lv

(Papildināta 23:15) Gandrīz 3000 policistu - aptuveni trešā daļa no visiem Lietuvas policijas spēkiem - ceturtdienas vakarā Viļņā cenšas notvert jaunu vīrieti, kas izbēdzis no policijas komisariāta ar policistiem atņemtu Kalašņikova automātu.

Lai gan vīrietis saslēgts roku dzelžos, policija brīdinājusi, ka viņam esot psihiska rakstura problēmas. Policijas ģenerālkomisārs Lins Pernavs pastāstījis, ka nolaupītajā automātā bijusi viena aptvere - aptuveni 30 patronas.

Pašilaiču mikrorajonā, kur izbēgušais varētu būt patvēries, strādā desmitiem policijas automobiļu, ugunsdzēsēju mašīnas, kinologi ar dienesta suņiem. Operācijā iesaistīta arī policijas pretterorisma operāciju vienība "Aras" un Vadības apsardzības departamenta darbinieki.

Meklēšana turpināsies visu nakti. Rajons tiek pārlūkots no helikoptera, kas aprīkots ar termovizoru. Policisti intensīvi pārmeklē arī meža pudurus starp daudzdzīvokļu mājām. Operācija izvērsta ne vien Pašilaičos, bet visā Viļņas apkaimē, īpašu uzmanību pievēršot rajonam ap dzelzceļa staciju.

Iepriekš operatīvo dienestu darbinieki bija aplenkuši kādu nepabeigtu jaunbūvi un skaļruņos aicināja izbēgušo doties laukā, bet vēlāk, pārbaudot ēku, noskaidrojās, ka tur viņa nav.

Policija aicinājusi cilvēkus neiziet no mājām un neatvērt durvis nepazīstamiem cilvēkiem, bet, ieraugot izbēgušo, ziņot pa vienoto ārkārtējās palīdzības izsaukuma tālruni 112. Saņemts daudz ziņojumu, bet pagaidām tie nav palīdzējuši vīrieti atrast.

Vienlaikus policija brīdina nemēģināt šo cilvēku aizturēt saviem spēkiem, jo saņemta informācija, ka vienā no Viļņas rajoniem jaunieši gatavojoties pārmeklēt vietas, kur viņš varētu slēpties. "Mēs allaž augstu vērtējam pilsoniskās iniciatīvas, bet šoreiz lūdzam to nekādā gadījumā nedarīt - tas būtu bīstami," sacījis policijas pārstāvis.

Kā pastāstījis policijas ģenerālkomisāra vietnieks Edvards Šileris, 1991.gadā dzimušais Igors Molotkovs atvests uz policijas komisariātu Viļņā no Švenčones "saistībā ar administratīvo arestu", bet automobilī pie komisariāta izrāvis policistam no rokām automātu un izbēdzis.

Švenčones rajona policijas komisariāta vadītājs Josifs Kuzmickis norādījis, ka izbēgušais ir narkomāns, kas divu bruņotu policistu pavadībā pārvests uz Viļņu, jo pasliktinājies viņa veselības stāvoklis. Pēc viņa teiktā, abiem policistiem ir vairāk nekā 20 gadu darba stāžs, un notikušā apstākļus noskaidros dienesta izmeklēšana.

Bijušais kāda Viļņas tirdzniecības centra apsardzes darbinieks stāstījis, ka meklētais vīrietis viņam ir labi pazīstams kā diezgan izveicīgs zaglis, kas reiz pretojies aizturēšanai, bet nav uzskatīts par bīstamu.

Policija divas stundas bija norobežojusi satiksmi Laisves prospektā, un tur veidojās lieli satiksmes sastrēgumi, bet ap plkst.20 iela atkal atvērta.

Automātiskie ieroči Lietuvas policistiem tika izdalīti pēc traģiskajiem terora uzbrukumiem Parīzē.

Nepilnas nedēļas laikā tas ir jau otrais incidents, kas izcēlies saistībā ar Kalašņikova automāta lietošanu. Sestdien kāds Viļņas policists no automāta izšāva uz bezpajumtnieku, kas mitinājās pamestā kioskā, un ievainoja viņu pēdā. Policija paziņojusi, ka šāviens raidīts netīšām. Policisti izteikušies, ka par notikušo uzzinājuši tikai nākamajā dienā, kad cietušais vērsies pēc palīdzības pie mediķiem.

Iekšlietu ministrs Sauļus Skvernelis šonedēļ norādīja, ka aizdomas raisījusi policistu rīcība, pēc maiņas nododot ieročus. Sākta dienesta izmeklēšana.

Kā izteicās ministrs, viņš nešaubās, ka policisti varētu būt izšāvuši netīšām, bet, mēģinot slēpot notikušo, viņi rīkojušies "naivi un bērnišķīgi".

LETA/Foto: Lietuvas policija