Premjers Valss: "Daži no teroristiem izmantoja migrantu krīzi, lai iekļūtu Francijā"
Francijas premjers Manuels Valss sarunā ar valsts prezidentu Olandu.
Pasaulē
2015. gada 20. novembris, 09:34

Premjers Valss: "Daži no teroristiem izmantoja migrantu krīzi, lai iekļūtu Francijā"

Jauns.lv

Daži no Parīzes teroraktos aizdomās turētajiem izmantoja Eiropas migrantu krīzi, lai nemanīti iekļūtu Francijā, ceturtdienas vakarā paziņoja Francijas premjerministrs Maniels Valss.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Valss arī brīdināja, ka Šengenas zonas pastāvēšana būs apdraudēta, ja Eiropas Savienība (ES) neuzlabos robežkontroli, un uzsvēra, ka ES vajag “uzņemties atbildību” par robežkontroles pasākumiem.

Premjers nāca klajā ar šo paziņojumu pēc tam, kad kļuva zināms, ka 13.novembrī Parīzē sarīkoto teroraktu organizētājam, marokāņu izcelsmes Belģijas pilsonim Abdelhamidam Abaaudam izdevās nemanīti iekļūt Eiropā.

Ceturtdien tika apstiprināts, ka Abaauds, kurš saistīts ar vairākiem ekstrēmistu uzbrukumu plāniem Eiropā pēdējo divu gadu laikā, ir gājis bojā policijas reidā, kas trešdien tika veikts kādā dzīvoklī Parīzes ziemeļu piepilsētā Sendenī.

Turpinoties debatēm par kļūmēm, kas ļāva Abaaudam nemanīti iekļūt ES, Valss aicināja Francijas kaimiņvalstis "pienācīgi spēlēt savu lomu" robežkontrolē un sacīja, ka visa Šengenas sistēma "tiks apšaubīta ... ja Eiropa neuzņemsies atbildību" par savām robežām.

Šengenas sistēma ļauj brīvi ceļot starp 26 Šengenas zonas valstīm bez pasu kontroles, bet šogad tā tika pakļauta nopietnam spiedienam, jo Eiropa saskārusies ar lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara.

Šogad ES ir ieradušies vairāk nekā 800 tūkstoši migrantu, un Valss sacīja, ka daži no Parīzes teroristiem izmantojuši šo migrācijas haosu savā labā.

"Šie indivīdi izmantoja bēgļu krīzi ... iespējams, haosu, lai daži no viņiem iekļūtu" Francijā, Valss paziņoja telekanālā “France 2”.

"Citi jau bija Beļģijā. Un man jums jāatgādina, ka vēl citi bija Francijā,” sacīja Valss.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs pirms tam paziņoja, ka Parīze nebija saņēmusi “nekādu informāciju” no citām Eiropas valstīm par Abaauda ierašanos ES, lai gan viņš bija pazīstams džihādists un bija izdots starptautisks orderis viņa aizturēšanai.

Policija ziņu avoti pavēstīja, ka Marokas izlūkdienesta sniegta informācija ļāva izsekot 28 gadus veco Abaaudu līdz ēkai, kur viņš trešdien tika nogalināts policijas operācijā. Gāja bojā arī sieviete, kas, pēc neoficiālām ziņām, bija viņa māsīca un detonēja spridzekļu vesti.

BNS/Foto: Reuters