Pasaulē
2015. gada 20. novembris, 11:38

Mali viesnīcā "Radisson Blu" nogalināti 27 cilvēki, gūstekņi atbrīvoti. FOTO

Jauns.lv

(Ziņa papildināta 21:11) Mali galvaspilsētas Bamako centrā džihādisti piektdien viesnīcā “Radisson Blu” sagrāba 170 ķīlnieku, un uzbrukuma un ķīlnieku atbrīvošanas operācijas laikā ir nogalināti vismaz 27 cilvēki, pavēstīja ANO amatpersona, kas vēlējas palikt anonīma.

Mali plašsaziņas līdzekļi pirms tam vēstīja par 18 bojāgājušajiem.

Tie ziņoja, ka starp nogalinātajiem ir divi Mali, viens Francijas un viens Beļģijas pilsonis, kurš bija Beļģijas reģionālā parlamenta amatpersona.

Nav arī skaidrs, vai nogalināto skaitā, par kuru tiek ziņots, ir iekļauti divi nogalinātie teroristi.

Ķīlnieku krīze tika izbeigta deviņas stundas pēc tās sākuma.

Viesnīcas pārstāvji informēja, ka divi iebrucēji ir sagrābuši par ķīlniekiem 140 viesu un 30 darbinieku.  Tomēr Mali bruņoto spēku komandieris  Modibo Nama Traore vēlāk paziņoja, ka uzbrucēji bijuši desmit, un iebrūkot viesnīcā, viņi saukuši "Allahu akbar!" ("Allāhs ir dižens"). Lai iekļūtu viesnīcas teritorijā, kaujinieki izmantojuši automašīnu ar diplomātiskajiem numuriem.

Bamako ieradās 40 cilvēku no Francijas paramilitārās policijas specvienības, informēja Francijas Iekšlietu ministrija. Operācijā iesaistījušies arī ASV īpašie spēki, kas no viesnīcas izglābuši sešus amerikāņus.

Drošības spēki izveidojuši kordonu ap viesnīcu, kurā ir 190 numuri.

Viesnīcā raidītie automātisko ieroču šāvieni bija dzirdami arī ārpus tās. Savukārt kāds viesnīcas darbinieks telefoniski pastāstīja žurnālistiem, ka uzbrucēji izmantojuši arī granātas.

Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka viesnīcā atradās septiņi Ķīnas pilsoņi, seši Turcijas nacionālās aviokompānijas "Turkish Airlines" darbinieki, par kuriem ir zināms, ka viņi ir atbrīvoti, kā arī nenoskaidrots skaits Francijas pilsoņu, tostarp arī aviosabiedrības "Air France" lidmašīnas apkalpe. Viesnīcā bijuši arī 20 Indijas pilsoņi, kas ir izglābti.

Vairāki ķīlnieki atbrīvoti, jo viņi, noskaitot musulmaņu vārsmas, varējuši apliecināt, ka ir islāma sekotāji, sacīja avots policijā.


BNS, LETA/ Foto: AFP/LETA