NATO eksperts atklāj "Islāma valsts" teroristu mērķus
Eksperts uzskata, ka sliktākais, ko šobrīd varētu darīt, būtu krist panikā.
Pasaulē
2015. gada 21. novembris, 10:35

NATO eksperts atklāj "Islāma valsts" teroristu mērķus

Jauns.lv

Teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" ("Daesh") komunikācijas mērķis ir radīt bailes un bezspēcības sajūtu rietumu sabiedrībā, teica Rīgā esošā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (NATO Stratcom) augsta līmeņa eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komentējot "Islāma valsts" izvērsto propagandas kampaņu, kas vērsta pret Eiropas vērtībām, centrs informēja, ka ir ticis identificēts - viens no teroristu izmantoto ziņojumu veidiem ir ar mērķi panākt baiļu un bezspēcību sajūtu cilvēkos. Džihādistu grupējums realizējot "palikt un paplašināties" stratēģiju - paziņojot, ka veiksmīgi paplašina savu darbību, neviens tos nespējot apturēt, kā arī, atbilstoši savai Korāna interpretācijai, ir ceļā uz jaunu zemju ieņemšanu, lai tajās nodibinātu kalifātu, līdzīgu tam, kāds eksistēja 6. un 7.gadsimtā.

"Mēs varam pieņemt, ka "Daesh" arī nākotnē caur internetu izplatīs dažādus materiālus, kas demonstrēs viņu šķietamo spēku pretstatā vājajai rietumu civilizācijai. Tādējādi, neskatoties uz nebeidzamo baiļu un naida radīšanas kampaņu, mums ir jāpieņem daudz kompleksāka pieeja, kā cīnīties ar šo naratīvu, un kā nepieļaut tiešas darbības pret mūsu sabiedrību," uzsvēra centra eksperts.

Turklāt, lai arī šī problēma neskartu katru Eiropas valsti, tām ir jāspēlē vienā komandā un par spīti dažāda līmeņa reģionālajiem draudiem, ir jābūt vienotām cīņā pret terorismu.

"Sliktākais, ko darīt, ir krist panikā – tas sniegtu "Daesh" pierādījumus, ka mēs esam vāji un grupa nevaldāmi izplešas. Neraugoties uz viņu reālajām spējām un panākumiem, viņi ļoti sekmīgi darbojas informācijas laukā, radot mītu par savu varenību. Mūsu uzdevums ir cīnīties pret šo mītu, jo realitātē tā nav valsts ar pamatotām teritoriālām pretenzijām, bet gan teroristu organizācija. Otrs ir drošības aspekts – Eiropas valstu valdībām ir jārada drošības sajūta sabiedrībā, gan vārdos, deleģitimējot šo mītu, gan arī darbos, radot cilvēkiem reālu drošības sajūtu," pauda eksperts.

Jau ziņots, ka 13.novembrī Parīzē notika vairāki teroristu uzbrukumi, kuros zaudējuši dzīvību 129 cilvēki, bet vairāk nekā 350 ievainoti. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies džihādistu grupējums "Islāma valsts".

Francijas prezidents Fransuā Olands pēc tam ir aicinājis izveidot plašu koalīciju cīņai pret "Islāma valsti", kas ir līdzīgs paziņojums Krievijas prezidenta Vladimira Putina Septembrī ANO Ģenerālajā asamblejā paustajiem aicinājumiem pēc plašas koalīcijas cīņai pret terorismu.

Tāpat Francija ir iedarbinājusi Lisabonas līguma 42.pantu, kas nosaka, ka visām ES valstīm ir jāsniedz palīdzība tai dalībvalstij, kura ir saskārusies ar bruņoto agresiju. Arī Latvija ir gatava sniegt Francijai visu nepieciešamo palīdzību, vairākkārt paudušas valsts augstākās amatpersonas. Vienlaikus pagaidām Latvija gaida konkrētus Francijas lūgumus. Sagaidāms, ka tādi tiks izteikti tuvākajās dienās.

Augustā Rīgā tika atklāta NATO Stratcom jaunā ēka. Centrs ir pievērsies pētījumiem, kuri saistīti ar stratēģisko komunikāciju, sociālo mediju lomu mūsdienu konfliktos, kā arī ar "Islāma valsts" komunikācijas metodēm, kuras grupējums izmanto, lai izplatītu savu propagandu un rekrutētu jaunus atbalstītājus.

BNS/Foto: EPA/LETA