Tallinā sākas tiesas prāva pret vietējiem islāma teroristu atbalstītājiem
Igaunijā sākusies tiesas prāva, kurā uz apsūdzētā sola sēdušies divi vietējie iedzīvotāji, kuri, iespējams, atbalstījuši, teroristiskā grupējuma „Daesh” kaujiniekus.
Pasaulē
2015. gada 23. novembris, 15:51

Tallinā sākas tiesas prāva pret vietējiem islāma teroristu atbalstītājiem

Jauns.lv

Harju apriņķa tiesa uzsākusi tiesāt divus talliniešus, kas tiek apsūdzēti teroristu atbalstīšanā. Ramils Halilovs un Romāns Manko stājušies tiesas priekšā par tādu noziegumu atbalstīšanu un finansēšanu, kas saistīti ar terorismu. Viņi vismaz ar 4000 eiro esot pabalstījuši teroristisko grupējumu „Daesh” („Islāma valsts”).

Igaunijas Drošības policija (KaPo) abus vīriešus aizturēja šā gada aprīlī Tallinā. Saskaņā ar apsūdzībām, aizturētie ir atbalstījuši sava paziņas Ivana Sazanakova darbību, kurš iesaistījies teroristiskā grupā Sīrijas teritorijā. Pēc KaPo informācijas, Sazanakovs ir pieņēmis islāma ticību, nomainījis savu vārdu pret Abdurrahmana Azana un pievienojies grupējumam „Daesh” 2013.gadā, paņemot līdzi uz Sīriju arī sievu Lolitu un divas nepilngadīgās meitas.

Apsūdzēto vīriešu pārstāvji gan norādījuši, ka viņi snieguši atbalstu nevis teroristiem, bet gan drauga ģimenei. Gadījumā, ja tiesa Halilovu un Maņko atzīs par vainīgiem, viņiem draud divu līdz desmit gadu cietumsods. Jāpiebilst, ka ne Halilovs, ne Maņko nav Igaunijas pilsoņi – viņi ir Igaunijas nepilsoņi, vēsta portāls postimees.ee.

Igaunijas prokurore Laura Vaigu skaidrojusi, ka 24 gadus vecais arhitektūras students Ramils Halilovs un bijušais bokseris, 30 gadus vecais Romāns Manko piedāvājuši finansiālu atbalstu paziņam, kas pašlaik karo grupējuma „Daesh” rindās Sīrijā.

Tikmēr Halilova advokāte Kristi Rande skaidroja, ka viņas klients izpalīdzējis sava drauga ģimenei. Kopumā Halilova sniegtā finanšu palīdzība sasniegusi nepilnus 4000 eiro.

Tikmēr Igaunijas likumsargi meklēšanā izsludinājuši arī 31 gadu veco Igaunijas iedzīvotāju Ivanu Sazanakovu, kuram izvirzītas apsūdzības terorismā. Sazanakovs, kurš pēc pāriešanas islāmā pieņēmis Abdurrahmana Azana vārdu.

Vietējais Igaunijas musulmaņu pārstāvis savulaik stāstījis, ka Sazanakovs devies uz kādu no arābu valstīm gluži nevainīga iemesla mudināts – lai mācītos arābu valodu. Domājams, ka viņu Ēģiptē savervējuši islāma kaujinieki. Jāteic, ka Sazanakova pievēršanās radikālajam islāmam viņa paziņas nespēj izskaidrot. Par pirmo Igaunijas džihādistu uzskatītais Sazankaovs uzaudzis pareizticīgo ģimenē, bet pēc tam pievērsies teikvando un kikboksam.

Igaunijas galvenais muftijs Ildars Mahmedšins, kurš pirms vairākiem gadiem Sazanakovam pasniedzis arābu valodu, no sava bijušā audzēkņa novērsies. Viņš saka: „Ne es, ne mūsu mošeja nevēlamies sevi saistīt ar šādiem ļaudīm un viņu darbību”.

Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA