607 miljardi dolāru. Obama paraksta aizsardzības budžetu nākamajam gadam
Obamas parakstītais likums ievērojami samazina iespēju, ka Obama varētu izpildīt savu solījumu par Gvantanamo cietuma slēgšanu pirms viņa prezidentūras beigām 2017.gada sākumā.
Pasaulē
2015. gada 26. novembris, 10:10

607 miljardi dolāru. Obama paraksta aizsardzības budžetu nākamajam gadam

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama trešdien parakstījis aizsardzības budžetu 607 miljardu dolāru apjomā. Vēl tikai pagājušajā mēnesī viņš uzlika veto līdzīgam likumdošanas aktam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Noraidītais likumprojekts "netika pilnvarojis mūsu nacionālās aizsardzības finansēšanu fiskāli atbildīgā veidā", paziņojumā trešdien pēc budžeta parakstīšanas norādīja Obama.

Koriģētajā Nacionālās aizsardzības likumā iekļautas budžeta reformas, par kurām nesan tika panākta vienošanās Baltā nama un republikāņu kontrolētā Kongresa starpā.

Obama oktobrī iebilda pret sākotnējā likumprojekta nosacījumu, kas kavētu ASV armijas Gvantanamo līča cietuma slēgšanu.

Pēc tam kad trešdien likums bija parakstīts, Obama atzina, ka ir "dziļi vīlies", jo nosacījumos jaunajā dokumentā joprojām "nav sperti produktīvi soļi Gvantanamo objekta slēgšanai". Obama centies panākt Gvantanamo cietuma slēgšanu jau kopš 2009.gada, kad viņš stājās amatā.

"Šī objekta saglabāšana gadu pēc gada neatbilst mūsu kā nācijas interesēm un grauj mūsu pozīcijas pasaulē," viņš norādīja. "Kā es to esmu teicis jau iepriekš, šī objekta darbības turpināšanās vājina mūsu nacionālo drošību, atņemot resursus, kaitējot mūsu attiecībām ar svarīgākajiem sabiedrotajiem un partneriem un iedrošinot vardarbīgos ekstrēmistus."

Aizsardzības budžetā arī paredzēta iespēja piegādāt Ukrainai letālo bruņojumu 300 miljonu dolāru apjomā.

"Ukrainas aizsardzības atbalsta iniciatīva" dod Pentagona vadītājam tiesības, saskaņojot to ar ASV valsts sekretāru, izmantot 300 miljonus dolāru, lai sniegtu Kijevai "pienācīgu atbalstu drošības un izlūkošanas jomā".

Cita starpā tas nozīmē letālā bruņojuma, arī prettanku sistēmu, piegādes.

Tomēr šai iniciatīvai ir rekomendējošs raksturs, un tās īstenošana būs atkarīga no ASV administrācijas politiskā lēmuma.
LETA/Foto: EPA/LETA