Igaunijā par islāmistu teroristu atbalstīšanu apsūdzētajiem prasa 7 un 8 gadus cietumā
Abi apsūdzētie ir nolieguši, ka būtu finansējuši terorismu.
Pasaulē
2015. gada 29. novembris, 09:53

Igaunijā par islāmistu teroristu atbalstīšanu apsūdzētajiem prasa 7 un 8 gadus cietumā

Jauns.lv

Igaunijas prokuratūra ir pieprasījusi attiecīgi septiņu un astoņu gadu cietumsodus diviem Igaunijas iedzīvotājiem, kas tiek tiesāti par terorisma atbalstīšanu.

Prokurore Laura Vaika paziņoja, ka 25 gadus vecā Ramila Halilova un 30 gadus vecā Romana Maņko vaina ir pierādīta, un viņiem būtu jāpiespriež attiecīgi astoņus un septiņus gadus cietumā.

Aizstāvības puse ir paziņojusi, ka apsūdzēto vaina neesot pierādīta. Arī abi apsūdzētie ir nolieguši, ka būtu finansējuši terorismu.

Apsūdzībās norādīts, ka viņi ir atbalstījuši bijušo Igaunijas iedzīvotāju Ivanu Sazanakovu, kurš 2013.gadā devās uz Sīriju, lai cīnītos teroristu grupējuma "Islāma valsts" rindās.

Apsūdzībās minēts, ka sākot ar 2013.gadu Halilovs ir vācis no paziņām naudu, lai atbalstītu Sazanakovu, zinot, ka viņš vēlāk šo naudu var izmantot, lai pastrādātu ar terorismu saistītus noziegumus. Viņš iedevis Sazanakovam vismaz 500 eiro 2013.gada oktobrī, un 2014.gadā Sazanakova vārdā lūdzis Maņko doties uz Latviju un vākt naudu "svētajam karam".

Arī Maņko ir zinājis par Sazankova dalību teroristiskā grupējumā, kā arī atbalstījis un finansējis to. Viņš iedevis Halilovam kopā 600 eiro, kas tikuši nodoti Sazanakovam. Viņš arī centies pārskaitīt naudu Sīrijā esošajam Sazanakovam, bet tas nav izdevies, teikts apsūdzības rakstā.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka Maņko pērnā gada februārī apmeklēja Rīgu, kur lūdzis naudu Sazanakova atbalstam.

"Ņemot vērā to, cik bīstams ir terorisms, Igaunijai nevajadzētu izrādīt nekādu iecietību pret tā atbalstīšanu un finansēšanu. Pirmstiesas izmeklēšanā savāktā informācija dod mums pietiekamu pamatu apsūdzēt abus vīriešus par apzinātu un tīšu terorisma atbalstīšanu," teica prokurore.

Abi vīrieši ir Igaunijā dzimuši Krievijas pilsoņi. Viņus pērnā gada aprīlī aizturēja Igaunijas drošības policija.

LETA