Putins vaino Turciju sadarbībā ar "Islāma valsti"
Krievijas prezidents Vladimirs Putins apgalvo, ka no naftas ieguves vietām, kuras kontrolē "Islāma valsts", šī nafta rūpnieciskos apjomos nonāk Turcijas teritorijā.
Pasaulē
2015. gada 30. novembris, 21:33

Putins vaino Turciju sadarbībā ar "Islāma valsti"

Jauns.lv

Ankara pagājušajā nedēļā līdzās Turcijas-Sīrijas robežai notrieca Krievijas bumbvedēju, lai aizsargātu džihādistu grupējuma "Islāma valsts" nelegālās naftas piegādes uz Turciju, pirmdien preses konferencē klimata samitā Parīzē paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mums ir pamats uzskatīt, ka lēmumu notriekt mūsu lidmašīnu diktēja vēlēšanās aizsargāt naftas piegāžu trases uz Turcijas teritoriju," sacīja Putins.

"Tagad mēs esam ieguvuši papildu datus, kas apstiprina, ka no naftas ieguves vietām, kuras kontrolē "Islāma valsts", šī nafta rūpnieciskos apjomos nonāk Turcijas teritorijā," sacīja prezidents.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai Maskava ir gatava plašas pretterorisma koalīcijas izveidošanai, Putins sacīja: "Mēs vienmēr par to esam iestājušies. Bet to nav iespējams panākt, kamēr kāds izmantos daļu teroristisko organizāciju šauru tūlītēju mērķu sasniegšanai," norādīja Putins.

Izsakoties par Krievijas bumbvedēja notriekšanu, prezidents sacīja, ka "šīs noziedzīgās rīcības rezultātā gāja bojā divi mūsu karavīri - ekipāžas komandieris un jūras kājnieks, kurš bija ekipāžas glābšanas grupas sastāvā. Kāpēc viņi to izdarīja, tas ir jāprasa viņiem. Tā bija milzīga kļūda".

Kā ziņots, Turcijas gaisa spēki pie Sīrijas robežas 24.novembrī notrieca Krievijas bumbvedēju, kas, kā apgalvo Ankara, bija pārkāpis tās gaisa telpu.

Maskava noliedz, ka tās bumbvedējs "Su-24" būtu ielidojis Turcijā. Viens no lidmašīnas pilotiem gāja bojā, bet otru pilotu izglāba Sīrijas armija.

Bumbvedēja notriekšana izraisījusi bezprecedenta Maskavas un Ankaras attiecību saasināšanos.

Pilsoņkarš, kas Sīrijā notiek kopš 2011.gada, sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku. Karā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Maskava Sīrijas konfliktā atbalsta prezidenta Bašara al Asada valdību, bet Ankara - nemierniekus, arī radikālā spārna islāmistus.

LETA/Foto: AFP/LETA