Turpinās asa vārdu apmaiņa, Turcija Maskavas apgalvojumus pielīdzinājusi PSRS propagandai
Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu: "Neviens netic padomju propagandas mašīnas meliem."
Pasaulē
2015. gada 3. decembris, 14:50

Turpinās asa vārdu apmaiņa, Turcija Maskavas apgalvojumus pielīdzinājusi PSRS propagandai

Jauns.lv

Krievijas apgalvojumi par Turcijas valdības līdzdalību džihādistu grupējuma “Islāma valsts” (IV) naftas kontrabandā atgādina melus, kurus producēja “Aukstā kara laikmeta padomju propagandas mašīna”, ceturtdien paziņoja Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu.

"Neviens netic padomju propagandas mašīnas meliem,” Davutolu sacīja žurnālistiem Ankarā, komentējot Krievijas apgalvojumus.

Davutolu nāca klajā ar šo paziņojumu pirms došanās vizītē uz Azerbaidžānu. Viņš sacīja, ka Turcijai ir mērķis pastiprināt sadarbību ar Azerbaidžānu enerģētikas jomā, bet uzsvēra, ka šie plāni nav atkarīgi no Turcijas strīda ar Krieviju pēc Turcijas veiktās Krievijas lidmašīnas notriekšanas.

Davutolu piebilda, ka Krievijas militārās operācijas Sīrijā traucē centieniem attīrīt Turcijas robežu no IV kaujiniekiem.

Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Anatolijs Antonovs trešdien paziņoja, ka galvenais džihādistu grupējuma "Islāma valsts" pārdotās naftas patērētājs ir Turcija, un šajā biznesā ir iesaistīts šīs valsts prezidents Redžeps Tajips Erdoans un viņa ģimene.

"Iegūtie dati liecina, ka šajā noziedzīgajā biznesā ir iesaistīta valsts augstākā politiskā vadība, prezidents Erdoans un viņa ģimene," Antonovs sacīja preses konferencē Maskavā.

Krievijas Aizsardzības ministrija lēš, ka "Islāma valsts" no naftas tirdzniecības gadā iegūst apmēram divus miljardus ASV dolāru. Antonovs uzsvēra, ka starptautisko terorismu var uzvarēt, tikai dodot spēcīgu triecienu tā finansējuma avotiem.

"Viņi ["Islāma valsts"] katru gadu nopelna apmēram divus miljardus dolāru, tērējot šos līdzekļus kaujinieku algošanā visā pasaulē, apgādājot viņus ar ieročiem, tehniku un aprīkojumu," viņš teica, piebilstot, ka par pārdoto naftu iegūtā nauda ir viens no svarīgākajiem teroristu darbības cēloņiem Sīrijā.

Krievijas Ģenerālštāba priekšnieka vietnieks ģenerālleitnants Sergejs Rudskojs trešdien paziņoja, ka Krievija ir noskaidrojusi trīs galvenos "Islāma valsts" pārdotās naftas maršrutus no Sīrijas uz Turciju.

Pēc viņa teiktā, rietumu maršruts iet uz Turcijas ostām Vidusjūras piekrastē, ziemeļu maršruts - uz naftas pārstrādes rūpnīcu Turcijas teritorijā, bet austrumu maršruts - uz lielu pārkraušanas bāzi Džizres pilsētā Turcijas dienvidaustrumos.

Rudskojs sacīja, ka par rietumu maršrutu Sīrijas pilsētas Rakas apvidū esošajos naftas laukos iegūtie ogļūdeņraži galvenokārt naktī ar autotransportu tiek pārvesti uz Sīrijas ziemeļrietumiem, bet pēc tam tie tiek pārvesti uz Turcijas ostām.

"Izlūkinformācija kā līdz šim fiksē liela daudzuma autocisternu virzību pāri Sīrijas un Irākas robežai. Vēl lielāku skaitu benzīna vedēju fiksē Irākas pierobežas rajonos ar Turciju. Turklāt pēdējo trīs mēnešu laikā to skaits nemazinās," atklāja ģenerālis.

Viņš norādīja, ka 14.novembrī Irākas apdzīvotajās vietās Tuvanā un Zaho uzņemtie foto "ļāva konstatēt 1104 benzīna autocisternas un lielas kravas automašīnas".

"No Irākas pierobežas rajoniem benzīna autocisternas netraucēti un nepārtraukti pārbrauc Irākas un Turcijas robežu Zaho rajonā, no kurienes nafta tiek vesta uz naftas pārstrādes rūpnīcām, no kurām tuvākās atrodas apdzīvotajā vietā Batmanā. (...) vai arī lielāko šī maršruta loģistikas centu, kas izvietots apdzīvotajā vietā Silopi," sacīja Rudskojs.

Viņš atklāja, ka citā 14.novembrī no satelīta uzņemtā foto redzamas kopumā 3220 benzīna autocisternas un kravas automašīnas.

"Kā saka, komentāri te ir lieki. Nelegālā biznesa mērogi ir iespaidīgi. Rezultātā šobrīd nelegālajā biznesā, kas saistīts ar naftas produktu tirgošanu, teroristiem apgrozībā nepārtraukti ir ne mazāk kā astoņarpus tūkstoši automašīnu, kas katru dienu pārvadā līdz 200 tūkstošiem barelu naftas," informēja Rudskojs.

Komentējot Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersonu paziņojumus, Erdoans vizītes laikā Katarā trešdien sacīja, ka "nevienam nav tiesību nomelnot Turciju, sakot, ka Turcija pērk naudu no "Daesh" ["Islāma valsts"]".

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka Maskavai ir pamats uzskatīt, ka Turcijas īstenotā Krievijas kara lidmašīnas “Su-24” lidmašīnas notriekšana uz Sīrijas robežas ir tieši saistīta ar džihādistu grupējuma “Islāma valsts” (IV) naftas piegādēm Turcijai.

Savukārt Erdoans uz to atbildēja, ka būtu gatavs atkāpties no amata, ja tiktu pierādīti Putina apgalvojumi par to, ka Turcija pērk naftu no “Islāma valsts” džihādistiem.

 


BNS/Foto: AFP/LETA