Eiropas Savienība atradusi jaunus risinājumus cīņā ar terorismu un ieroču kontrabandu
Eiropas Savienība (ES) trešdien akceptējusi pasākumu paketi cīņai ar terorismu un ieroču kontrabandu.
Pasaulē
2015. gada 3. decembris, 18:38

Eiropas Savienība atradusi jaunus risinājumus cīņā ar terorismu un ieroču kontrabandu

Jauns.lv

Eiropas Savienība (ES) trešdien akceptējusi pasākumu paketi cīņai ar terorismu un ieroču kontrabandu, cita starpā par nelikumīgu atzīstot ceļošanu "teroristisku mērķu vārdā".

Paketē iekļauta Direktīva terorisma jomā, kuras mērķis ir stiprināt "ES arsenālu centienos novērst teroraktus, par nelikumīgiem atzīstot sagatavošanās soļus, tādus kā apmācības vai ceļošana uz ārzemēm teroristisku mērķu vārdā", teikts Eiropas Komisijas (EK) paziņojumā.

Šie "sagatavošanās soļi" ietver ceļošanu, ceļošanas finansēšanu, organizēšanu un atbalstīšanu, apmācīšanu un finansējuma nodrošināšanu teroraktu sarīkošanai.

"Pieaug ES pilsoņu skaits, kas dodas uz ārzemēm, lai kļūtu par "ārvalstu karotājiem", tas nozīmē, ka ir jāatjauno ES bāze attiecībā uz teroristu pārkāpumiem, lai nodrošinātu kopīgu krimināljustīcijas atbildi," sacīja EK viceprezidents Franss Timmermanss.

Izstrādāts arī Rīcības plāns pret šaujamieroču kontrabandu, kas paredz "ierobežot piekļuvi nelegālajiem ieročiem un sprāgstvielām", kā arī "lielāku sadarbību ar trešajām valstīm" ārpus ES.

19.novembrī EK jau pieņēma pasākumu plānu ieroču pirkšanas un glabāšanas kontroles pastiprināšanai.

"Eiropai ir jārīkojas kopā apņēmīgi un ātri, lai sagrautu terorismu un uzlabotu drošību," sacīja ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

Teroraktos Parīzē 13. un 14.novembrī tika nogalināti 130 cilvēki. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Parīzes terorakti tika izplānoti Sīrijā, sagatavoti Beļģijā un pastrādāti ar francūžu palīdzību, uzreiz pēc slaktiņa paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

   

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA