Pasaulē
2015. gada 5. decembris, 06:15

Igauņu prezidents laižas dejā ar savu mīļo Ievu. Patiesas jūtas abu starpā ir acīmredzamas!

Jauns.lv

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess atzinies simpātijās latviešu ierēdnei Ieva Kupcei. Kaimiņvalsts līderis ne tikai viņu nosaucis par „labu draudzeni”, bet arī savai sirdsdāmai veltījis dziesmu „You Really Got Me”, kas tulkojumā nozīmē - „Tu mani tik tiešām apbūri”.

Ceturtdien, 3. decembrī, Igaunijas prezidents ar savu sirdsdāmu ne tikai izgājis sabiedrībā, bet arī bija arī mīļi sadevušies rokās un dejoja. Viņi neslēpa savas tuvās attiecības, un tas varētu nozīmēt, ka drīzumā par Igaunijas pirmo lēdiju varētu kļūt latviete.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pēc šķiršanās Igaunijas prezidents jau vairākkārt ir bijis romantiskos randiņos ar latvieti. Līdz šim viņi īpaši publiski savas tuvās attiecības nebija izrādījuši, bet tās arī neslēpa. Viņi kopā apmeklējuši gan vairākus koncertus Igaunijā, gan vakariņojuši divvientulībā Rīgas kafejnīcās.

Ceturtdien Tallinas kinoteātrī „Soprus” tika prezentēts Igaunijas prezidenta sastādītais disks ar viņa jaunības dienas iemīļotāko mūziku „Teenage Wasteland – Mīļākās dziesmas 1963 – 1978”. Dīdžeja lomā iejutās pats prezidents Ilvess.

Uz prezentāciju Igaunijas prezidents ieradās kopā ar Ievu Kupci. Kaimiņvalsts pirmais cilvēks pat savā oficiālajā mājaslapā publicējis foto, kurā redzams kopā ne tikai ar savu simpātiju, bet arī laižas valsī. Arī Igaunijas televīzija pārraidījusi reportāžu, kurā redzams, kā abi dejo grāmatas atvēršanas ballītē.

Kad atskanēja viena no iemīļotākajām Ilvesa dziesmām grupas „The Kinks” izpildījumā – „You Really Got Me”, viņš paziņoja: „Šo dziesmu veltu Ievai, savai labai draudzenei”. Mūsu ziemeļu kaimiņvalsts prese raksta, ka tas varētu liecināt par to, ka jau nākamgad februārī – Igaunijas neatkarības dienas oficiālajā pieņemšanā Ilvesam pie sāniem stāvēs jaunā pirmā lēdija – Ieva Kupce.

Pirms tam Igaunijas prezidenta preses sekretārs Tomass Sildams atzinis, ka viņa 61. gadu vecais darba devējs Tallinā 11. septembrī igauņu komponista Arvo Perta jubilejas koncertu apmeklējis ar savu draudzeni – Kupci, kuru pazīst jau kopš 2003. gada, kad abi sapazinās Briselē, kad Ilvess bija Eiroparlamenta deputāts, bet Kupce parlamenta ierēdne. Igauņu laikraksts „Postimees” vēstīja, ka starp Ilvesu un Kupci jau pāris gadu valda ciešākas attiecības nekā vienkārša pazīšanās. 

Jāpiebilst, ka Ilvess Kupci iepazina vēl pirms savām laulībām ar savu nu jau šķirto sievu Evelīnu Intu – Lambotu. Un ja patiesībai atbilst „Postimees” rakstītais, ka starp Igaunijas prezidentu un latvieti ciešākas attiecības ilgst vismaz divus gadus, tad Evelīnas Ilvesas pērnvasar publiskais sānsolis – skūpstīšanās ar francūzieti Vinsentu Arenagu – nemaz tik grēcīgs nav bijis. 

Mūsu kaimiņvalsts plašsaziņas līdzekļi pastiprinātu uzmanību Ilvesa un Kupces attiecībām pievērsa pēc tam, kad žurnāls „Kas Jauns” pieķēra Ilvesu pēc šķiršanās no sievas Rīgā, Andrejsalas restorānā „Koya”, pusdienojam ar Kupci.

Ieva Kupce savu diplomātisko karjeru Ārlietu ministrijā sākusi 1997. gadā, 2005. gadā viņa aktīvi iesaistījusies NATO samita organizēšanā. Šobrīd viņa ir Latvijas Aizsardzības ministrijas Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītāja. Valsts Kupces darbību novērtējusi, viņai 2007. gadā pasniedzot Atzinības krustu par pašaizliedzīgo ieguldījumu Rīgas NATO sanāksmes organizēšanā un norises nodrošināšanā. 

Amatpersonas deklarācija liecina, ka Ievai Kupcei pieder dzīvoklis Limbažos, zeme Salacgrīvā un dzīvoklis Gruzijā. Viņa nav precējusies, bet viņai ir dēls Ralfs Jānis, kura tēvs ir Latvijas vēstnieks Grieķijā Ivars Pundurs. 

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērn augustā Igaunijā izvērtās pamatīgs skandāls – 46 gadu vecā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa kundze Evelīna Tallinas naktskafejnīcā „Komeet” tika pieķerta skūpstāmies ar 28 gados veco Tallinā strādājošo reklāmistu, francūzi Vinsentu Arenagu. Skandāls šopavasar beidzās ar abu šķiršanos.

Ilvesi apprecējās pirms 12 gadiem. Toreizējam Igaunijas ārlietu ministram Tomasam Hendrikam Ilvesam un Tallinas laikraksta „Eesti Paevaleht” reklāmas daļas direktorei Evelīnai Intai – Lambotai tās bija otrās laulība. Ilvesam no pirmās laulības ir divi bērni – dēls Lukass (dzimis 1987. gadā) un meita Jūlija (dzimusi 1992. gadā). 2003. gadā piedzima abu kopīgā meita – Kadri Keja.

Tomass Hendriks Ilvess un Ieva Kupce ballītē dejo (Igaunijas TV3)

Elmārs Barkāns/Foto: president.ee, ekrānuzņēmumi no „Postimees”, „Eesti Express”, elu24.ee un ec.europa.eu, aculiecinieka foto, AFP/LETA