Afganistānā ar jaudīgiem plakātiem cenšas noturēt potenciālos bēgļus
“Jūs gribat aizbraukt no Afganistānas? Esat pārliecināts?” vaicāts Kabulas ielās izliktajos Vācijas vēstniecības plakātos. Attēlā pa labi: mazais afgānis Ahmeds ar ģimeni jau ir klāt un Minhenes stacijā gaida autobusu uz bēgļu centru.
Pasaulē
2015. gada 6. decembris, 07:14

Afganistānā ar jaudīgiem plakātiem cenšas noturēt potenciālos bēgļus

Jauns.lv

Vācijas vēstniecība Kabulā izvērtusi savas valsts antireklāmas kampaņu, cenšoties atrunāt afgāņus no došanās bīstamajā bēgļu ceļā uz Eiropu.

Afganistānas galvaspilsētas ielās izliktajos plakātos vaicāts: “Jūs gribat aizbraukt no Afganistānas? Esat pārliecināts?” Vēstniecības „Facebook” profilā izvietoti uzsaukumi angļu, dari un puštu valodā. Tie brīdina, ka cilvēkkontrabandistiem nerūp ne bēgļu veselība, ne dzīvība.

“Neticiet baumām un viltus ziņām, ko izplata kontrabandisti par vieglu ceļojumu un vieglu dzīvi Vācijā,” brīdina vēstniecība. Uzsvērts arī, ka Vācija nepavisam uzreiz nedāvā ne pilsonību, ne uzturēšanās atļauju. “Saņemot atteikumu bēgļa statusa piešķiršanai, jums pēc likuma jāatstāj Vācija; nepieciešamības gadījumā jūs deportēs.”

Augustā Austrijā atrada autofurgonu ar vairāk nekā 70 migrantu līķiem – nelaimīgie bija nosmakuši, jo nedarbojās gaisa kondicionētāji. Mirušo vidū bija afgāņi, sīrieši un irākieši.

Vācijā līdz gada beigām varētu ierasties 800 000 bēgļu, ja ne miljons, līdzi nesot dažnedažādas problēmas. Bieži izceļas kautiņi starp dažādu ticību un tautību pārstāvjiem patvēruma centros. Hesenes federālās zemes parlamentā vērsušās nevalstiskās biedrības, ceļot trauksmi par izvarošanām bēgļu mītnēs, kur cieš vientuļās sievietes un pat bērni.

Bavārijā kāds naktsklubs nesen liedza ieeju bēgļiem – jaunu vīriešu kompānijai. Iemesls ir vairāki gadījumi, kad migranti uzmākušies sievietēm, vajājuši viņas pat tualetē, apsaukājot par prostitūtām un piedāvājot naudu par seksu.

Sociālajos tīklos daudzi vācieši kluba rīcību nosaukuši par “fašistisku”. Minhenes Bēgļu padomes pārstāvis Hamado Dipama teic: “Tas ir spilgts rasisma piemērs.” Viņaprāt, dažu cilvēku dēļ diskriminēt visu grupu ir nepieņemami, un nepiedienīgi uzvedoties arī baltie vīrieši.

Kluba pārstāvji skaidro, ka viņus neuztrauc viesu reliģija un ādas krāsa, bet tikai viņu uzvedība.

Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA