ASV koalīcijas uzlidojumā nogalināti Sīrijas armijas karavīri
Damaska jau iepriekš teikusi, ka ASV vadītās koalīcijas uzlidojumi ir neefektīvi un nelegāli, jo tie netiek koordinēti ar Sīrijas valdību.
Pasaulē
2015. gada 7. decembris, 13:04

ASV koalīcijas uzlidojumā nogalināti Sīrijas armijas karavīri

Jauns.lv

ASV vadītās koalīcijas uzlidojumā Sīrijas armijas bāzē valsts rietumos vairāki karavīri nogalināti un ievainoti, paziņoja Sīrijas valdība un Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Uzlidojumā, kurā piedalījās četras koalīcijas lidmašīnas, Deir ez Zoras provincē nogalināti trīs karavīri, bet 13 ievainoti, teikts Sīrijas Ārlietu ministrijas vēstulē ANO Drošības padomei un ANO ģenerālsekretāram.

"Sīrijas Arābu Republika kategoriski nosoda šo ASV vadītās koalīcijas spēku kliedzošo agresiju, kas klaji pārkāpj ANO hartu," teikts vēstulē. "Sīrijas Ārlietu ministrija pieprasa ANO Drošības padomei nekavējoties rīkoties, reaģējot uz šo agresiju, un spert nepieciešamos soļus, lai nepieļautu tās atkārtošanos."

Lielāko Deir ez Zoras daļu pārvalda džihādistu grupējums "Islāma valsts", tomēr Sīrijas valdībai izdevies saglabāt kontroli vairākos nelielos provinces apvidos, kā arī tās galvaspilsētā.

Damaska jau iepriekš teikusi, ka ASV vadītās koalīcijas uzlidojumi ir neefektīvi un nelegāli, jo tie netiek koordinēti ar valdību.

"ASV koalīcijai trūkst nopietnības un ticamības, lai efektīvi cīnītos ar terorismu," pirmdien norādīja Sīrijas Ārlietu ministrija.

Atbilstoši SOHR ziņām uzlidojumā nogalināti četri, bet ievainoti 13 Sīrijas armijas karavīri.

"Starptautiskā koalīcija" veica uzlidojumu Deir ez Zoras provincē "aptuveni divu kilometru attālumā no apvidus, kuru kontrolē "Islāma valsts"", teikts SOHR paziņojumā

Kā norāda SOHR, šī pirmā reize, kad ASV vadītās koalīcijas uzlidojumā nogalināti Sīrijas armijas karavīri.

"Mēs pavisam noteikti zinām, ka uzlidojumu neveica Krievijas lidmašīnas, jo Maskava ir [prezidenta Bašara] al Asada režīma sabiedrotā," sacīja SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

LETA/Foto: AFP/LETA