Pasaulē
2015. gada 8. decembris, 08:55

Miljardieris Tramps zvejo balsis ar muļķīgu paziņojumu: "Aizliegt ASV iebraukt musulmaņiem"

Jauns.lv

Republikāņu partijas pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu Donalds Tramps pirmdien aicināja uz laiku pilnīgi aizliegt musulmaņu iebraukšanu ASV, izsakot vienu no provokatīvākajiem ierosinājumiem savā priekšvēlēšanu kampaņā.

Tramps nāca klajā ar šo aicinājumu pēc pagājušonedēļ notikušās apšaudes Kalifornijas štata Sanbernardino pilsētā, kurā precēts musulmaņu pāris nogalināja 14 cilvēkus. Tiek uzskatīts, ka šos šāvējus bija radikalizējuši islāma ekstrēmisti.

Trampa kampaņas komanda paziņoja, ka aizliegums būtu spēkā tik ilgi, “līdz mūsu valsts pārstāvji spēs noskaidrot, kas notiek".

Viņi neprecizēja, vai Trampa ierosinājums attiektos gan uz imigrantiem, gan uz tūristiem, un vai tas būtu vērsts arī pret ASV musulmaņiem, kas pašlaik atrodas ārvalstīs.

Trampa aicinājumu nosodīja viņa sāncenši uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu, kā arī Baltais nams, kas nosauca šo Trampa aicinājumu par “pilnīgi pretēju” ASV vērtībām.

"Mūsu Tiesību likumā ir respektēta reliģijas brīvība,” telekanālam CNN paziņoja viens no ASV prezidenta Baraka Obamas galvenajiem palīgiem ārpolitikas jautājumos Bens Rodss.

Trampa kampaņa atsaucās uz sabiedriskās domas aptaujas datiem, kas liecinot par “lielas musulmaņu iedzīvotāju daļas naidu pret amerikāņiem”.

"No kurienes un kāpēc šis naids rodas, mums ir jānoskaidro,” savā paziņojumā sacīja Tramps.

"Līdz mēs spēsim noteikt un izprast šo problēmu un tās radītos bīstamos draudus, mūsu valsts nevar būt par upuriem šausmīgos uzbrukumos no tādu cilvēku puses, kuri tic tikai džihādam un kuriem nav saprāta vai cieņas pret cilvēka dzīvību,” teica Tramps.

Tramps ir aizvien asāk izteicies pret Amerikas musulmaņiem kopš 13.novembra Parīzes teroraktiem, kuros džihādisti nogalināja 130 cilvēkus, un pēc pagājušās trešdienas apšaudes Kalifornijā, kurā nošauti 14 cilvēki un 21 ievainots.

Novembrī viņš izraisīja furoru ar apgalvojumiem, ka pēc Ņujorkas dvīņu torņu sagrūšanas 2001.gada 11.septembra teroraktos redzējis līksmojam “tūkstošiem cilvēku” Ņūdžersijas štata rajonos, kur dzīvo daudz musulmaņu.

Trampa jauno aicinājumu nosodīja pat citi republikāņi, kas pretendē uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu.

"Donalds Tramps ir nojūdzies. Viņa ‘politikas’ priekšlikumi nav nopietni," mikroblogu vietnē “Twitter” rakstīja viens no šiem pretendentiem bijušais Floridas štata gubernators Džebs Bušs.

"Katram kandidātam uz prezidenta amatu ir jāizdara pareizā lieta un jānosoda Donalda Trampa paziņojums,” piebilda republikāņu senators Lindsijs Greiems.

Demokrātu pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu Mārtins O'Melijs paziņoja, ka Trampa musinošie izteikumi   "neatstāj nekādas šaubas: viņš pretendē uz prezidenta amatu kā fašistisks demagogs”.

Tramps vēl arvien ir Republikāņu partijas vadošais pretendents uz izvirzīšanu par ASV prezidenta amata kandidātu nepilnus divus mēnešus pirms tam, kad sāksies pirmās štatu priekšvēlēšanas šī kandidāta izvirzīšanai.  

Baltā nama preses sekretārs Džošs Ērnests paziņoja, ka Tramps “spēlē uz cilvēku bailēm, lai palielinātu atbalstu savai kampaņai”.

BNS/Foto: Reuters