Bēgļi Vācijai izmaksāšot līdz pat 55 miljardiem eiro gadā
Izmaksas galvenokārt ietekmēs tas, cik ātri migrantus izdosies integrēt darba tirgū. Piemēram, šo bērnu vecāki sēž bez darba.
Pasaulē
2015. gada 11. decembris, 17:27

Bēgļi Vācijai izmaksāšot līdz pat 55 miljardiem eiro gadā

Jauns.lv

Patvēruma meklētāju pieplūdums Vācijai izmaksās līdz 55 miljardiem eiro gadā, piektdien paziņojis Ķīles Pasaules ekonomikas izpētes institūts (IfW).

Institūta aplēses liecina, ka izmaksas gadā varētu svārstīties no 25 līdz 55 miljardiem eiro. Pētījuma autors Matiass Like atzina, ka skaitļu ziņā pastāv liela neskaidrība, sevišķi attiecībā uz bēgļu skaitu valstī un ātrumu, kādā viņi tiek integrēti Vācijas darba tirgū. Tomēr, pat ņemot vērā vislielākos skaitļus, izmaksas joprojām nepārsniegtu 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un līdz ar to būtu nosedzamas, viņš piebilda.

Institūta zinātnieki prognozē, ka no 2018.gada ik gadu Vācijā varētu ierasties aptuveni 360 000 bēgļu, kas būtu ievērojami mazāk nekā šogad. Tad izmaksas samazinātos līdz 25 miljardiem eiro gadā, bet, ierodoties miljonam cilvēku, kā tas noticis šogad, izmaksas var sasniegt minētos 55 miljardus eiro.

Pētījumā prognozēts, ka 30% bēgļu atgriezīsies savās izcelsmes valstīs, bet 20% būs problēmas atrast darbu.

Atšķirībā no citiem pētījumiem IfW uzskata, ka bēgļu pieplūdumam nebūs pozitīvas ietekmes uz valsts kopējo izaugsmi.

Pieprasījums un ekonomiskā jauda var pieaugt, bet attiecīgi pieaugs arī izdevumi sociālo garantiju jomā.

Tikmēr citi pētnieki joprojām apgalvo, ka imigranti, kuru vidū daudzi ir gados jauni vīrieši, nākšot par labu Vācijas ekonomikai, jo vācu sabiedrība strauji noveco.

LETA/Foto: Reuters

Tēmas