Varšavā gājienā pret valdību piedalās 50 tūkstoši cilvēku. FOTO
Demonstranti aicināja ievērot konstitūciju un Konstitucionālās tiesas brīvību.
Pasaulē
2015. gada 12. decembris, 20:20

Varšavā gājienā pret valdību piedalās 50 tūkstoši cilvēku. FOTO

Jauns.lv

Varšavas ielās sestdien izgāja 50 tūkstoši cilvēku, lai "aizstāvētu demokrātiju", nosodot jauno konservatīvo valdību, kas darbu sāka pirms nedēļas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar Polijas un Eiropas Savienības karogiem rokās, skandinot saukļus "Brīvība, vienlīdzība, demokrātija", gājiena dalībnieki pauda sajūtu, ka pašlaik ir apdraudētas viņu pamata tiesības.

"Šī nav Budapešta, šī ir Varšava," teica gados jaunie protestētāji pie prezidenta pils, runājot par Ungārijas populistisko premjerministru Viktoru Orbānu, kuru kritiķi apsūdz par cilvēktiesību un demokrātijas principu neievērošanu savā valstī.

Konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) uzvarēja oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās Polijā pēc tam, kad astoņus gadus bija pavadījusi parlamenta opozīcijā. Partija pēc atgriešanās pie varas nevilcinājās ar valsts slepeno dienestu vadības nomaiņu.

Eiroskeptiskā partija arī plāno valsts plašsaziņas līdzekļu reformas un pašlaik stājas pretī Konstitucionālās tiesas iebildumiem.

Formāli Polijā pie varas ir PiS atbalstītais prezidents Andžejs Duda, kurš tika ievēlēts maijā, un jaunā premjerministre Beata Šidlo, tomēr reālais politikas virzītājs ir bijušais premjers Jaroslavs Kačinskis.

Demonstranti arī mudināja Dudu atkāpties no amata, jo viņš esot pārkāpis konstitūciju.

 

Konstitucionālā tiesa šomēnes atzina, ka PiS novembrī - trīs dienas pēc jaunās valdības darba sākuma - ieviestajos likuma grozījumos vairākās daļās ir trūkumi.

Likums ļauj ievēlēt piecus jaunus ar partiju saistītus tiesnešus Konstitucionālajā tiesā, lai gan iepriekšējais parlamenta sasaukums, kurā dominēja liberāļi, jau bija apstiprinājuši savus izvēlētos kandidātus.

Duda pieņēma jauno PiS atbalstīto tiesnešu zvērestu sasteigtā ceremonijā, kas notika vēlu vakarā. Tiesību eksperti ir nosodījuši Dudas rīcību notikušajā, apsūdzot prezidentu, kurš pēc profesijas ir jurists, konstitūcijas pārkāpumā.

Gājienu izsludināja spontāna pilsoniskā kustība "Demokrātijas aizstāvības komiteja", un to apmeklēja visa politiskā spektra opozīcijas partijas.

Demonstranti aicināja ievērot konstitūciju un Konstitucionālās tiesas brīvību.

BNS / Foto: AFP, EPA/LETA