Pasaulē
2015. gada 18. decembris, 09:48

Francijas policija ar asaru gāzi izklīdina vairāk nekā 800 migrantu pie Lamanša tuneļa

Jauns.lv

Lamanša tunelī pie Francijas ostas pilsētas Kalē ceturtdien ielauzās 800-1000 migrantu, kas izmisīgi vēlējās sasniegt Lielbritāniju, paziņoja vietējās amatpersonas, piebilstot, ka tas izraisīja haosu, satiksmes traucējumus un tādēļ drošības spēki raidīja asaru gāzi, lai izklīdinātu pūli.

"Mēs ievērojām 800-1000 migrantu klātbūtni" tuneļa tuvumā, sacīja vietējā amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, bet avots policijā norādīja, ka tas ir nepieredzēts migrantu skaits tunelī dienas laikā.

Migranti ierasti tuneli šķērso tumšajā diennakts laikā, nereti maksājot lielas naudas summas cilvēku kontrabandistiem, kas viņus ved nedrošajā, nereti dzīvībai bīstamajā ceļā pa tuneli.

"Viņiem tuvojoties tunelim, vairāki migranti mēģināja palēnināt satiksmes plūsmu, lai varētu uzkāpt uz kravas automašīnām," sacīja anonīms avots.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists novēroja, kā jauni vīrieši kāpj uz kravas automašīnām, kas dodas uz Lielbritāniju, bet daži no tiem pārgriež kravas pārsegu, lai iekļūtu mašīnā. Žurnālists novēroja, ka daļai cilvēku izdevās iekļūt tunelī.

Policija informēja, ka notikuma vietā izvietoti drošības spēki, uz kuriem tika mesti dažādi priekšmeti, tādēļ viņi izmantoja asaru gāzi, lai pūli izklīdinātu.

Migrantu pašu izveidotā apmetnē Kalē šausmīgos apstākļos dzīvo apmēram 4500 cilvēku, kas aizbēguši no kara un nabadzības Āzijā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā.

Lielākā daļa no viņiem izmanto nelielas teltis, kur cenšas patverties no aukstuma pirms mēģināt šķērsot Lamanša tuneli.

Daudzi no migrantiem vēlas sasniegt Lielbritāniju, jo pārzina angļu valodu vai arī viņiem Apvienotajā Karalistē jau atrodas tuvinieki. Citi vienkārši ir pārliecināti, ka iespējas uz labāku dzīvi lielākas ir Lielbritānijā.

Šomēnes 16 gadus vecs pusaudzis no Sudānas gāja bojā, kad netālu no Lamanša tuneļa viņu notrieca mikroautobuss. Viņš ir 18.upuris, kas kopš jūnija gājis bojā, mēģinot sasniegt Lielbritāniju no Kalē.

Beļģijas prokurori un policija šonedēļ paziņoja, ka arvien lielāks skaits migrantu mēģina nelegāli nokļūt Lielbritānijā no Beļģijas ostas pilsētas Zēbriges, jo viņiem ir aizvien grūtāk šķērsot Lamanšu no Francijas Kalē pilsētas, kas atrodas 130 kilometrus uz dienvidiem no Zēbriges.

Lielākā daļa migrantu mēģina slepus iekļūt kravas mašīnās, kas no Zēbriges ar prāmjiem dodas uz Lielbritāniju.

BNS