Pasaulē
2015. gada 19. decembris, 12:50

Vācijas ārlietu ministrs draud ar tiesu, jo ES dalībvalstis negrib uzņemt bēgļus

Jauns.lv

Plāna īstenošanai par bēgļu sadali starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm varētu būt nepieciešama tiesvedība, intervijā izdevumam "Der Spiegel" paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Iepriekš ES valstis vienojušās sadalīt savā starpā 160 000 patvēruma meklētāju no Itālijas un Grieķijas. Pret šo iniciatīvu visasāk vēršas Polija, Ungārija un Slovākija.

"Ja nav cita ceļa, šis jautājums būs jāatrisina tiesvedības ceļā," paziņoja Šteinmeiers, norādot uz iespēju vērsties Eiropas Komisijā vai Eiropas Tiesā.

Polijas jaunā valdība paziņojusi, ka Parīzes teroraktu dēļ ir jāpārskata ES vienošanās par bēgļu uzņemšanas kvotām un ka iepriekšējās valdības lēmums par vairāku tūkstošu bēgļu ģimeņu uzņemšanu bijusi kļūda.

Intervijā "Der Spiegel" Šteinmeiers brīdināja Poliju neapdraudēt "uzticības pilnās attiecības, pie kuru veidošanas mēs esam tik smagi strādājuši kopš Dzelzs priekškara krišanas pirms 25 gadiem".

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies teju miljons nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

         

LETA/Foto: AFP/LETA, Vida Press