Viļņas mērs nepieņem Krievijas vēstnieka dāvināto degvīnu "Putinka"
Viļņas mērs Remigijs Šimašus atteicās pieņemt Krievijas vēstnieka atsūtīto Ziemassvētku dāvanu - pudeli degvīna "Putinka". Zīmīgi, ka Padomju Savienībā savulaik alkohols tika aizliegts, jo tas degradējot sabiedrību. Kā redzams, mūsdienu Krievijā to par problēmu vairs neuzskata.
Pasaulē
2015. gada 21. decembris, 20:03

Viļņas mērs nepieņem Krievijas vēstnieka dāvināto degvīnu "Putinka"

Jauns.lv

Lietuvā izraisījusies netieša vārdu apmaiņa starp Krievijas vēstnieku Aleksandru Udaļcovu un Viļņas mēru Remigiju Šimašu, kas pagājušajā nedēļā atteicās pieņemt vēstnieka atsūtīto Ziemassvētku dāvanu - pudeli degvīna "Putinka".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par Udaļcova sūtījumu Šimašus piektdien paziņoja sociālajos tīklos, ilustrējot tekstu ar fotogrāfiju, kurā redzama minētā pudele, un uzsverot, ka tāda dāvana netiks pieņemta. Udaļcova soli mērs vērtēja kā neizdevušos asprātību vai vienkārši "troļļošanu".

Savukārt vēstnieks, reaģējot uz Šimašus rīcību, paziņojis, ka mēra "demaršs" kalpošot par lielisku reklāmu Krievijas degvīna ražotājiem.

"Atklāti runājot, Viļņas mēra Remigija Šimašus priekšsvētku demaršs liek šo to pārdomāt," vēstniecības izplatītajā vēstulē raksta Udaļcovs. "Pēc visa spriežot, viņam deleģētas tiesības runāt visas valsts vārdā."

"Mērs, iespējams, nezina", ka Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu kā ietekmīgāko līderi novērtējuši "daudzi jo daudzi ietekmīgi Rietumu izdevumi, tostarp žurnāls "Forbes", bet Krievijā viņa darbību atbalsta 88% iedzīvotāju", izteicies vēstnieks. "Vērts atzīmēt, ka tik augsta reitinga nav nevienas Eiropas valsts vadītājam," viņš paziņojis.

Kā ziņu aģentūrai BNS atgādinājis mērs, Lietuva "skaidri un nepārprotami" neatbalsta Putina politiku un viņš minēto dāvanu nepieņems.

Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politisko zinātņu institūta pasniedzējs Nerijus Maļukevičs atzinis, ka Udaļcova reakcija atsauc atmiņā tradicionālo padomju diplomātijas skolu. "Tā ir tāda propagandas vēstule - apzinoties, ka tā sacels sabiedrībā reakciju. Es teiktu, ka tā ir vēstule no paralēlās realitātes," viņš piebildis.

Kā norādījis politologs, Udaļcovs manipulē ar skaitļiem, apgalvodams, ka atbalsts Putinam ārvalstīs aug, lai gan neatkarīgas aptaujas liecina par pretējo.

"Tas ir pilnīgs absurds un atraušanās no realitātes. Cita lieta - ironiski, ka šai vēstulē viņš pateicas Šimašum par degvīna un tā ražotāju reklāmu. Tad nu jādomā, ka Šimašus tagad var pateikties viņam par politisko reklāmu," piebildis eksperts.

Jūlija sākumā Lietuvas galvaspilsētas mērs savā "Facebook" profilā paziņoja, ka Udaļcovs oficiālas pieklājības vizītes laikā viņu "it kā starp citu" esot aicinājis apciemot Krievijas anektēto Krimu. Mērs viņam atbildējis, ka "mīļuprāt to darīs, kolīdz saņems uzaicinājumu no Ukrainas vēstnieka".

Šimašus reakciju toreiz atzinīgi novērtēja Ukrainas mediji, neaizmirstot atgādināt, ka līdz šim Krimu oficiālā vizītē apmeklējis "tikai viens Zimbabves ministrs".

"Mēs nevaram ignorēt pašreizējo ģeopolitisko situāciju. No tās ir un būs atkarīga sadarbība starp Viļņu un Maskavu," toreiz tikšanās laikā norādīja Šimašus.

Degvīna "Putinka" juteklīgā reklāma - video: LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video