Ķīmijas profesoram, kurš vēlējies uzspridzināt Polijas parlamentu, piespriež 13 gadus
Ķīmijas profesors Brunons Kveceņs bija paslēpis četras tonnas sprāgstvielu automašīnā, kuru plānoja ietriekt parlamenta ēkā, kad tajā notiktu budžetam veltīta sēde ar prezidenta un premjerministra piedalīšanos.
Pasaulē
2015. gada 21. decembris, 23:22

Ķīmijas profesoram, kurš vēlējies uzspridzināt Polijas parlamentu, piespriež 13 gadus

Jauns.lv

Polijas tiesa pirmdien piespriedusi 13 gadu cietumsodu bijušajam ķīmijas profesoram, kurš 2012.gadā tika arestēts par plānu uzspridzināt parlamentu.

48 gadus vecais Brunons Kveceņs, kuru fascinējis bēdīgi slavenais norvēģu ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, tika notiesāts par ieceri 2012.gadā nogalināt prezidentu, premjerministru un likumdevējus.

Bijušais Krakovas Lauksaimniecības universitātes profesors bija paslēpis četras tonnas sprāgstvielu automašīnā, kuru plānoja ietriekt parlamenta ēkā, kad tajā notiktu budžetam veltīta sēde ar prezidenta un premjerministra piedalīšanos.

"Ja Bunons Kveceņs nebūtu apstādināts, mēs šodien runātu starp valsts drupām," sacīja tiesnese Aleksandra Almerta.

Nolasot spriedumu, viņa norādīja, ka Kveceņu pamudinājusi rīkoties vēlme "vadīt revolūciju, nogalināt prezidentu, kabineta ministrus un likumdevējus".

Kveceņs - nacionālists bez redzamām saitēm ar kādu politisku grupu vai ekstrēmistiem - tika arestēts 2012.gada 9.novembrī Krakovā.

Mediji tolaik ziņoja, ka policiju brīdinājusi viņa sieva.

Pie Kveceņa tika atrastas sprāgstvielas, degļi, detonatori, un cita veida spridzekļu izgatavošanas aprīkojums, aizsargvestes un viltotas tiesības.

Tiesas procesa laikā Kveceņs apgalvoja, ka kļuvis par upuri Polijas izlūkdienestu aģentiem, kuri piespieduši viņu šādi rīkoties. Vienlaikus viņš ne reizi nenoliedza, ka plānojis uzbrukumu, kura īstenošanai mēģinājis savervēt arī divus savus studentus.

"Mēs nevaram runāt par provokāciju. Pietiek ar apsūdzētā uzklausīšanu un pierādījumu savākšanu. Viņš izplānoja visus uzbrukuma elementus," norādīja tiesnese.


LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no video /LETA