Somālijā Ziemassvētku nebūs - tos aizliedz bailēs no islāma radikāļiem
Somālija aizliedz Ziemassvētku svinības.
Pasaulē
2015. gada 23. decembris, 22:39

Somālijā Ziemassvētku nebūs - tos aizliedz bailēs no islāma radikāļiem

Jauns.lv

Somālijas valdība pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā valstī aizliegusi Ziemassvētku un Jaunā gada svinības, brīdinot ka šādas svinības var izprovocēt islāma radikāļu uzbrukumus.

"Visi notikumi saistībā ar Ziemassvētku un Jaunā gada svinībām ir pretrunā ar islāma kultūru, un tas var kaitēt musulmaņu kopienai," otrdien žurnālistiem sacīja Reliģijas lietu ministrijas ģenerāldirektors šeihs Muhameds Hairovs.

Drošības spēkiem dots rīkojums apturēt svinības. "Nedrīkst būt nekādas aktivitātes," viņš piebilda.

Nemusulmaņu svētki var izprovocēt bruņotā islāmistu grupējuma "Shebab" dusmas, norādīja Somālijas Augstākās reliģiskās padomes pārstāvis šeihs Nurs Baruds Gurhans.

"Mēs mudinām nesvinēt šādus notikumus, kas neatbilst mūsu reliģijas principiem," sacīja Gurhans, brīdinot, ka svinības var izprovocēt "Shebab" "rīkot uzbrukumus".

Pērn Ziemassvētkos "Shebab" sarīkoja uzbrukumu Somālijas galvaspilsētas Mogadīšo lidostai, nogalinot vismaz 12 cilvēkus.

Somālija ir jau otrā musulmaņu valsts, kas aizliegusi Ziemassvētku svinības. Arī Bruneja paziņojusi par līdzīgu aizliegumu.

Somālija ievēro islāma kalendāru un neatzīst 1.janvāri par gada sākumu.

Somālijā kristiešu tikpat kā vairs nav palicis. Mogadīšo saglabājušās vien itāļu 1928.gadā uzbūvētās katoļu katedrāles drupas.

Ārvalstu diplomātiem, palīdzības organizāciju darbiniekiem un karavīriem, kas dzīvo nocietinātajā lidostas kompleksā, ļauts rīkot privātas svinības.

LETA/Foto: Reuters