Baraks Obama apraudas, runājot par ieroču aprites kontroli
ASV prezidents teica emocionālu runu un nespēja valdīt asaras, atceroties slaktiņu pirms trim gadiem Ņūtaunā, Konektikutas štatā, kurā tika nogalināti 20 sākumskolas skolēni.
Pasaulē
2016. gada 5. janvāris, 20:29

Baraks Obama apraudas, runājot par ieroču aprites kontroli

Jauns.lv

ASV prezidents Baraks Obama otrdien visu klātbūtnē izplūda asarās, kad rosināja Amerikai pamosties un beidzot darīt visu, kas novērstu vardarbību, kuras dēļ valstī ik gadu mirst desmitiem tūkstoši cilvēku.

Viņš paziņoja par šaujamieroču tirdzniecības ierobežošanu, tādējādi apejot Kongresu, kas līdz šim bloķējis viņa centienus panākt stingrāku ieroču aprites kontroli.

Prezidents nespēja valdīt asaras, kad atcerējās pirms trim gadiem Ņūtaunā, Konektikutas štatā, notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 20 sākumskolas skolēni.

„Ik reizi, kad iedomājos par tiem bērniem, es jūku vai prātā,” teica Obama, „tāpēc mums visiem jābūt pietiekami drosmīgiem, lai pieprasītu Kongresam stāties pretī ieroču lobistu meliem.”

Viņš atsaucās uz Mārtinu Luteru Kingu, raksturodams pasākumu kopumu, kas jāveic, lai sakārtotu ieroču pārdošanas jomu un ierobežotu to nelikumīgu tirdzniecību – par spīti Kongresam, kurš līdz šim bloķējis Obamas centienus.

„Mums jāsaprot, ka tas ir svarīgi un steidzami. Lutera Kinga vārdiem runājot, mums jāsaprot, ka tas ir aktuāli, jo gājuši bojā cilvēki,” Obama sacīja, runājot par ieroču aprites kontroli.

"Ieroču lobijs var par ķīlnieku turēt Kongresu, taču viņi nevar par ķīlniekiem turēt amerikāņus," uzsvēra Obama. "Mums nav jāpieņem šis masu slaktiņš."

Prezidenta rīkojums vērsts pret ieroču tirgotājiem, kas līdz šim izvairījušies no oficiālas reģistrēšanās un licences saņemšanas, tostarp tas attieksies uz tirgotājiem internetā un ieroču izstādēs.

Alkohola, tabakas, šaujamieroču un sprāgstvielu kontroles birojam (ATF) uzdots precizēt savus noteikumus, lai ikvienam, kas tirgo ieročus, neatkarīgi no viņa atrašanās vietas būtu jāsaņem licence un attiecīgi jāveic pircēju pagātnes pārbaude.

Ierobežojumi neattieksies uz privātajiem darījumiem, kurus slēgs kolekcionāri.

Kasjauns.lv, LETA/ Foto: EPA/LETA, AFP/LETA