"Merkeles kundze, kur jūs esat?" Simtiem sieviešu Ķelnē protestē pret vardarbību. FOTO
"Klusēšana ir vardarbība. Mēs neklusēsim!" Protestētājas turēja rokās plakātus, kas nosoda seksismu un vardarbību pret sievietēm, kā arī seksuālo uzbrukumu noklusēšanu.
Pasaulē
2016. gada 6. janvāris, 08:38

"Merkeles kundze, kur jūs esat?" Simtiem sieviešu Ķelnē protestē pret vardarbību. FOTO

Jauns.lv

Vairāki simti sieviešu izgājušas Ķelnes ielās, lai protestētu pret vardarbību pret sievietēm. Protestētājas turēja rokās plakātus, kas nosoda seksismu un vardarbību pret sievietēm, kā arī seksuālo uzbrukumu noklusēšanu.

Protestētājas arī pauda nosodījumu tā dēvētai Vācijas Kancleres Angelas Merkeles ”atvērto durvju” politikai bēgļu uzņemšanas jautājumā, norādot, ka šie uzbrukumi pierāda, ka svešzemju iebraucēji neņem vērā iedzīvotāju pamattiesības.

Protestētāju plakāti vēsta – Merkeles kundze, kur jūs tagad atrodaties? Ko jūs teiksiet – mums ir bail!

Jau ziņots, ka Ķelnes policija saņēmusi vismaz 80 sūdzības par seksuāliem uzbrukumiem un vienu izvarošanas gadījumu. Starp cietušajām ir arī kāda policiste.

Pēc upuru teiktā, uzbrucēji bijuši no aptuveni 1000 vīriešu grupas, kas atradušies pie galvenās dzelzceļa stacijas un izskatījušies "arābu vai Ziemeļāfrikas izcelsmes", paziņoja policijas priekšnieks Volfgangs Albers.

Viņš atzina, ka tā ir "pilnīgi jauna noziedzības dimensija".

Kā ziņoja upuri, vīrieši, kas darbojušies līdz pieciem cilvēkiem lielās grupās, sievietes ielenkuši, tām seksuāli uzbrukuši un aplaupījuši. Šķiet, ka šie uzbrukumi bijuši organizēti.

Policija sagaida, ka tuvākajās dienās pieteiksies vēl vairāk upuru.

Saskaņā ar oficiālām ziņām piektdien uz vietas tika arestēti pieci vīrieši, un turpinās izmeklēšana.

Tikmēr kāds policists, kas Vecgada vakarā dežurējis pie Ķelnes stacijas, pilsētas laikrakstam "Express" pastāstījis, ka pats aizturējis astoņus aizdomās turamos. "Viņi visi bija patvēruma meklētāji, un viņiem bija uzturēšanās atļauju kopijas," norādīja policists.

Tikmēr varasiestādes ziņas, ka uzbrucēji bijuši patvēruma meklētāji, joprojām nekomentē.

Arī Hamburgas policija ziņo par līdzīgiem uzbrukumiem, kas Vecgada vakarā notikuši slavenajā Sanktpauli kvartālā, un viens no kārtības sargiem atzinis, ka tas esot tikai aisberga virsotne.

Par dažiem līdzīgiem uzbrukumiem saņemtas ziņas arī no Štutgartes.

Kā pavēstīja Ķelnes mēra preses pārstāvis, pilsētas vadība nepieļaus "nelikumības zonu" rašanos, kur nav pietiekamas policijas klātbūtnes.

Rekere plāno nākt klajā ar plānu drošības garantēšanai gaidāmajā Ķelnes festivālā, kas katru gadu piesaista vairāk nekā miljonu apmeklētāju.

Policija un politiķi brīdinājuši, ka ziņas par noziegumiem varētu izmantot labējā spārna populisti, lai uzkurinātu pret imigrantiem naidīgu noskaņojumu.

Tikmēr daudzi vācieši sociālās saziņas vietnēs apsūdz nacionālos medijus mēģinājumos noklusēt šos noziegumus, jo tos pastrādājuši imigranti, un norāda uz faktu, ka laikrakstu lapaspusēs ziņas par notikušo parādījušās tikai pēc vairākām dienām.


Kasjauns.lv / LETA, BNS / Foto: AFP, EPA/ELTA