Pasaulē
2016. gada 6. janvāris, 10:15

ANO Drošības padome rīkos ārkārtas sarunas par Ziemeļkoreju

Jauns.lv

ANO Drošības padome (DP) trešdien rīkos ārkārtas sarunas par Ziemeļkoreju saistībā ar šīs valsts paziņojumu, ka tā trešdien īstenojusi veiksmīgu ūdeņraža bumbas izmēģinājumu, pavēstīja diplomāti.

Sarunas aiz slēgtām durvīm starp 15 DP dalībvalstīm notiks pēc ANO un Japānas pieprasījuma.

"Lai gan mēs pašlaik nevaram apstiprināt, ka ir veikts izmēģinājums, mēs nosodām jebkādu ANO DP rezolūciju pārkāpšanu un atkal aicinām Ziemeļkoreju ievērot savas starptautiskās saistības un apņemšanās,” sacīja ASV misijas ANO preses sekretāre Hagara Čemali.

Ja ziņa par ūdeņraža bumbas izmēģinājumu apstiprināsies, tas nozīmēs lielu soli uz priekšu Ziemeļkorejas kodolieroču izstrādē.

Ziemeļkoreja iepriekš bija veikusi trīs kodolizmēģinājumus Punggjeri poligonā 2006., 2009. un 2013.gadā.

Jaunā izmēģinājuma dēļ arī var tikt pastiprinātas starptautiskās sankcijas, kas tika noteiktas pret Ziemeļkoreju pēc tās iepriekš veiktajiem kodolieroču un ballistisko raķešu izmēģinājumiem.

Vairākas ANO DP rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai izmēģināt kodolieročus un ballistiskās raķetes.

Ziemeļkorejas sabiedrotā Ķīna, kas ir ANO DP pastāvīgā dalībvalsts ar veto tiesībām, parasti mēģina pasargāt Phenjanu no nosodījuma vai sankcijām.

Japāna 1.janvārī kļuva par ANO DP dalībvalsti uz diviem gadiem.

Ziemeļkorejas kaimiņvalstis trešdien nosodīja tās veikto izmēģinājumu, kas rada lielus draudus reģiona drošībai.

"Ziemeļkorejas veiktais kodolizmēģinājums ir nopietns drauds mūsu valsts drošībai, un mēs to absolūti nevaram paciest,” paziņoja Japānas premjerministrs Sindzo Abe. Viņš atzina, ka “tas skaidri pārkāpj ANO DP rezolūcijas un ir rupjš izaicinājums starptautiskajiem centieniem   kodolieroču neizplatīšanas jomā”.

Dienvidkorejas prezidente Paka Geunhje nosauca šo izmēģinājumu par "rupju provokāciju" valsts Nacionālās drošības padomes sēdē, kas tika sasaukta uzreiz pēc ziņām par notikušo. Viņa arī aicināja noteikt stingras papildu sankcijas.

ASV Baltais nams solīja “pienācīgi atbildēt uz jebkādām Ziemeļkorejas provokācijām”.

Francija nosauca Ziemeļkorejas rīcību par ANO sankciju “nepieņemamu pārkāpumu” un aicināja uz “stingru reakciju no starptautiskās sabiedrības”.

BNS