Pasaulē
2016. gada 6. janvāris, 23:12

ASV: Decembrī nogalināti 2500 "Islāma valsts" karotāju

Jauns.lv

ASV vadītās koalīcijas uzlidojumos Sīrijā un Irākā aizvadītā mēneša laikā nogalināti aptuveni 2500 džihādistu grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku, trešdien pavēstīja armijas pārstāvis sakariem ar presi.

"Mēs rēķinām, ka decembrī koalīcijas uzlidojumos Irākā un Sīrijā nogalināti aptuveni 2500 ienaidnieka karotāju," Pentagona žurnālistiem apliecināja Bagdādē bāzētais armijas pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Stīvs Vorens.

Kopš koalīcijas uzlidojumu sākuma 2014.gada augustā "Islāma valsts" Irākā zaudējusi aptuveni 22 000 kvadrātkilometru jeb 40% no teritorijām, ko grupējums bija sagrābis, bet Sīrijā - 2000 kvadrātkilometru jeb 10% no savulaik sagrābtajām teritorijām, viņš sacīja.

"Mēs uzskartām, ka "Islāma valsts" ir aizstāvēšanās sarukuma fāzē," sacīja Vorens.

"Iespējams, maijs bija brīdis, kad viņi bija sasnieguši ofensīvas operāciju kulminācijas punktu," viņš piebilda.

Kad "Islāma valsts" 'bija maksimāli izpletusies, džihādistu kontrolē Irākā atradās nedaudz lielāka teritorija nekā Sīrijā.

Atbilstoši ASV pērn veiktajām aplēsēm "Islāma valsts" rindās bija 20 000 līdz 30 000 kaujinieku, un Vorens šo pašu skaitli atkārtoja arī trešdien.

Viņš arī norādīja, ka džihādistu naftas ieguve sarukusi par teju 30% - no 45 000 barelu dienā līdz 34 000.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

"Islāma valsts" uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika nogalināti 130 cilvēki.

LETA