Pasaulē
2016. gada 8. janvāris, 21:13

Vīnes policijas priekšnieks izpelnās kritiku par ieteikumu sievietēm neiziet vienām uz ielas

Jauns.lv

Vīnes policijas priekšnieks izraisījis sašutuma vētru, pēc Jaungada seksuālajiem uzbrukumiem iesakot sievietēm neiziet vienām pašām uz ielas.

Ar šo ieteikumu Gerhards Pirstls nācis klajā pēc tam, kad nācis gaismā, ka vairākas sievietes Jaungada naktī arī Zalcburgā tikušas pakļautas seksuālai uzmācībai.

Kopš tā laika aizturēti trīs vīrieši, kas saskaņā ar policijas sniegto informāciju ir Sīrijas un Afganistānas pilsoņi.

Pēc tam, kad Vācijā izcēlies skandāls par policijas un mediju centieniem noklusēt faktu, ka Ķelnē un citās valsts pilsētās Jaungada naktī imigranti seksuāli uzmākušies un aplaupījuši vairākus simtus sieviešu, arī Pristlam tika uzdots jautājums par Austrijā notikušajiem incidentiem un par riskiem, kādiem pakļautas sievietes.

Viņš uz to laikrakstam "Kronen Zeitung" atbildēja, ka sievietēm "nevajadzētu naktī iziet vienām uz ielas. Viņām vajadzētu izvairīties no aizdomīgām apkaimēm, bet, esot krogos vai klubos, pieņemt dzērienus vienīgi no cilvēkiem, kurus viņas pazīst".

Uz to nekavējoties reaģējusi "zaļo" pārstāve sieviešu jautājumos Berivana Aslana, vaicājot, vai sievietēm turpmāk vajadzēs iziet ārpus mājas vienīgi ar miesassargiem, ja tās nevēlas tikt pašas vainotas nepatikšanās, kādās tās nonāks.

Savukārt "zaļo" pārstāvis drošības jautājumos Pēters Pilcs vaicājis, vai Vīnes policijas priekšnieks atzīst, ka vairs nespēj aizsargāt sievietes no seksuāliem uzbrukumiem.

Pilcs piebilda, ka tādā gadījumā Pristls vairs nespēj pildīt savus darba pienākumus.

Austrijas iekšlietu ministre Johanna Mikla-Leitnere uz to reaģējusi, paziņojot, ka policija darīs visu, lai katrs vainīgais seksuālos uzbrukumos tiktu saukts pie atbildības.

"Mēs, sievietes, neļausim mūsu brīvību doties, kurp vēlamies, ierobežot kaut vai par milimetru," uzsvēra ministre.

Austrijas policija jau pirms Pristla izteikumiem bija nonākusi kritikas krustugunīs, kad atklājās, ka par Jaungada nakts uzbrukumiem Zalcburgā tika ziņots atklātībā vien pēc skandāla, kas pārņēmis Vāciju.

Līdz šim Austrijas policija saņēmusi sūdzības no desmit sievietēm.

BNS