Pēc seksuālajiem uzbrukumiem Diseldorfā veidojas pilsoņu pašaizsardzība
Par cēloni pilsoņu pašaizsardzības izveidošanai kalpojusi masveida seksuālā uzmākšanās un laupīšanas, kam kaimiņos esošajā Ķelnē jaungada naktī tika pakļautas vismaz 170 sievietes.
Pasaulē
2016. gada 9. janvāris, 15:15

Pēc seksuālajiem uzbrukumiem Diseldorfā veidojas pilsoņu pašaizsardzība

Jauns.lv

Reaģējot uz masveida seksuālajiem uzbrukumiem un laupīšanām, ko Jaungada naktī piedzīvoja Ķelne un vairākas citas Vācijas pilsētas, Diseldorfā sākusi veidoties pilsoņu pašaizsardzības grupa "Diseldorfa ir modra", vēsta laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Līdz sestdienai jaunveidojamās grupas "Facebook" lapā pieteikušies jau vairāk nekā 11 000 iespējamo pašaizsardzības dalībnieku, kas gan, kā vēsta mediji, visi neesot no Diseldorfas.

Par cēloni šādai aktivitātei kalpojusi masveida seksuālā uzmākšanās un laupīšanas, kam kaimiņos esošajā Ķelnē jaungada naktī tika pakļautas vismaz 170 sievietes.

Lai gan varasiestādes un mediji notikušo sākotnēji centās noklusēt, sašutuma vētra, kas pārņēma vācu sociālās saziņas vietnes, lika pēc četrām dienām reaģēt arī istablišmentam.

Pēc skandāla, ko izraisīja notikumi Ķelnē, atklājās, ka mazākā mērogā līdzīgi incidenti Jaungada naktī notikuši arī citās Vācijas pilsētās, tostarp Diseldorfā, kur līdz ceturtdienai policijā sūdzības par uzbrukumiem bija iesniegušas 15 sievietes.

Jaunveidojamās pilsoņu pašaizsardzības grupas dalībnieki gatavojas nedēļas nogalēs un gaidāmā ikgadējā karnevāla laikā patrulēt ielās, lai "pilsētu padarītu drošāku mūsu sievietēm".

"Diseldorfa ir modra" lapā lasāms maz atklātu ksenofobisku komentāru, bet biežāk izpaužas uzticības zudums valstij un policijai. "Kopā mēs esam stipri, mēs esam pamesti vieni," raksta viens no komentētājiem. Cits savukārt aicina "reaģēt pirms tas notiek".

Pašaizsardzības organizatori pirmo sanāksmi grupas struktūras izveidei plāno sestdien plkst.20 (plkst.21 pēc Latvijas laika) pilsētas rātslaukumā, norādot, ka līdz karnevālam nav vairs daudz laika.

Policija uz pašaizsardzības veidošanos reaģējusi, brīdinot, ka "varas monopols viennozīmīgi pieder valstij" un ka kārtības uzturēšana nav pilsoņu uzdevums.

LETA/Foto: AFP/LETA