Pāvests mudina Eiropu turpināt imigrantu uzņemšanu
Pāvests: "Eiropa, kurai palīdz tās dižais kultūras un reliģijas mantojums, ir līdzekļi, lai aizsargātu cilvēka personas centrālumu un rastu īsto līdzsvaru tās dubultajai atbildībai aizsargāt savu pilsoņu tiesības un nodrošinātu atbalstu imigrantiem un imigrantu pieņemšanu."
Pasaulē
2016. gada 11. janvāris, 19:47

Pāvests mudina Eiropu turpināt imigrantu uzņemšanu

Jauns.lv

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks pirmdien mudināja Eiropas valstis turpināt uzņemt imigrantus, vienlaikus atzīstot bažas drošības un citās jomās saistībā cilvēku masveida pieplūdumu no Tuvajiem Austrumiem, Āzijas un Āfrikas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vēršoties pie Vatikānā akreditētajiem diplomātiem, pāvests sacīja, ka pašreizējais migrācijas vilnis apdraud Eiropas "humānisma gara" pamatus.

Viņš mudināja Eiropas līderus nezaudēt "cilvēcības vērtības un principus, lai arī dažos vēstures brīžos tie varētu izrādīties slogs, kuru panest ir grūti".

"Daudzi imigranti no Āzijas un Āfrikas redz Eiropu kā bāku tādiem principiem kā vienlīdzība likuma priekšā un vērtībām, kas piemīt cilvēka dabai," sacīja Francisks.

Imigrantu milzīgais skaits rada "neizbēgamas problēmas" un raisa bažas par "pārmaiņām kultūras un sociālajās struktūrās" valstīs, kas uzņem imigrantus, atzina pāvests.

"Vienlīdz nozīmīgas ir bailes par drošību, ko vēl vairāk pastiprina starptautiskā terorisma pieaugošie draudi," norādīja pāvests.

"Eiropa, kurai palīdz tās dižais kultūras un reliģijas mantojums, ir līdzekļi, lai aizsargātu cilvēka personas centrālumu un rastu īsto līdzsvaru tās dubultajai atbildībai aizsargāt savu pilsoņu tiesības un nodrošinātu atbalstu imigrantiem un imigrantu pieņemšanu," viņš sacīja.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem pērn Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradies teju miljons nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt pirmajās Eiropas Savienības valstīs, kuras viņi sasniedz - Itālijā vai Grieķijā -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

LETA/Foto: AFP/LETA