Viļņā tajā naktī lija asinis - par brīvību. Lietuvā piemin barikāžu notikumus. VIDEO
Pasaulē
2016. gada 12. janvāris, 21:50

Viļņā tajā naktī lija asinis - par brīvību. Lietuvā piemin barikāžu notikumus. VIDEO

Jauns.lv

Tieši pirms 25 gadiem naktī no 12. uz 13. janvāri Lietuvas jeb precīzāk Padomju Savienības liktenis tika neatgriezeniski mainīts. Viļņas apgabala tiesa pēc divām nedēļām, 27.janvārī, sāks skatīt krimināllietu, kas saistīta ar tā laika notikumiem. Vairāk nekā 7 simti sējumu. Tikai apsūdzības daļa ir 13 sējumos. Uz apsūdzēto soliņa ir jābūt 65 cilvēkiem, kurus apsūdz kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci. Taču tikai divi ir Lietuvā. Viņus tiesās klātienē. Pārējie apsūdzētie slēpjas. Barikāžu dalībnieku atmiņas un mūsdienu Viļņa - TV reportāžā.

Lietuva šonedēļ piemin 25.gadskārtu kopš 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem, kad padomju karaspēka īpašās vienības uzbruka Viļņas televīzijas tornim, ar militāro tehniku iebrauca neapbruņotajā torņa aizstāvju pūlī un sāka šaut uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 14 cilvēkus un ievainojot vēl aptuveni tūkstoti.

Toreiz padomju armija ieņēma Lietuvas Televīzijas un radio komiteju, Preses namu un citas stratēģiski svarīgas ēkas. Kad desantnieki pārtrauca Lietuvas radio un televīzijas pārraides, sāka darboties Kauņas radio un televīzija. Pateicoties lietuviešu nevardarbīgajai pretestībai, izdevās noturēt Seima ēku, ko sargāja desmitiem tūkstošu cilvēku, un saglabāt Lietuvas valstiskumu.

Kopš tā laika ik gadu 13.janvārī Lietuvā tiek atzīmēta Brīvības aizstāvju diena, bet šogad plaši atceres pasākumi sākušies jau otrdien.

Seima ēkā atklāta piemiņas plāksne ar brīvības aizstāvju zvēresta tekstu. Šo zvērestu pirms 25 gadiem parlamenta ēkā pieņēma pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis un Aizsardzības departamenta vadītājs Audrjus Butkevičs. Plāksni iesvētīs mācītājs un padomju laika disidents Roberts Grigs, kas toreiz svētīja brīvprātīgos.

Jau otrdienas vakarā tiek iededzināti atmiņu ugunskuri pie Viļņas televīzijas torņa, Neatkarības laukumā pie Lietuvas Seima, kā arī pie Lietuvas Radio un televīzijas ēkas. Pie televīzijas torņa no tūkstoš degošām svecītēm tiks izveidots Brīvības eņģeļa tēls, bet Viļņas Sv.Jāņa baznīcā notiks piemiņas koncerts.

Ap ugunskuriem cilvēki pulcējas arī Kauņā, Vītauta Dižā kara muzeja skvērā un pie Kauņas tehnoloģiju universitātes, kur studenti šajā vakarā aicina iemalkot karstu tēju un risināt saturīgas un emocionālas sarunas.

Trešdien rīta agrumā visā Lietuvā vienlaikus skolu un valsts iestāžu logos tiks aizdegtas svecītes, bet Lietuvas nacionālais radio un televīzija pārraidīs īpašu programmu "Brīvības mācība".

Priekšpusdienā 1991.gada janvāra notikumi tiks pieminēti svinīgā Seima sēdē. Pusdienlaikā Viļņas Neatkarības laukumā tiks uzvilkts Lietuvas karogs, bet kritušo brīvības aizstāvju piemiņu godinās Viļņas Antakalnes kapsētā. Vakarpusē Viļņas katedrālē notiks piemiņas mise, savukārt Kauņā 13.janvāra vakarā paredzēts bezmaksas koncerts Žaļģires arēnā.

Kasjauns.lv, LETA / Video: LTV