Ilvesa bijusī padomniece atklāj savu versiju par prezidenta intīmo dzīvi
Bijusī Igaunijas prezidenta padomniece Īvi Anna Maso teic, ka viņas kādreizējā darba devēja Ilvesa un Ievas Kupces romantiskās attiecības piefiksējusi pirms teju trim gadiem.
Pasaulē
2016. gada 13. janvāris, 06:10

Ilvesa bijusī padomniece atklāj savu versiju par prezidenta intīmo dzīvi

Jauns.lv

Ar skandālu pagājušā gada pavasara sākumā no Igaunijas Prezidenta kancelejas atlaistā prezidenta padomniece Īvi Anna Maso raksta, ka Igaunijas prezidenta un viņa jaunās sievas Ievas Ilvesas romantiskās attiecības patiesībā ilgušas jau gadiem, nevis no pērnā gada vasaras, kā to publiski apgalvo jaunlaulātais pāris.

Tomass Hendriks Ilvess un Ieva Kupce iepazinās vēl pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigās kā kaimiņvalstu ārlietu dienestu darbinieki, bet romantiskās attiecības abu starpā uzvirmojušas tikai pagājušā gada vasarā. Tā vismaz apgalvo paši jaunlaulātie.

Tomēr viņu tuvākas attiecības jau valda vairākus gadus, norāda bijusī Igaunijas prezidenta padomniece Īvi Anna Maso, kuru pagājušā gada pavasara sākumā ar lielu skandālu atlaida no darba. Kaimiņvalstī mēļo, ka savulaik romantiskas attiecības bijušas arī starp Ilvesu un Maso.

„Es savā mobilajā telefonā jau 2013. gada martā kādā starptautiskas konferences laikā Briselē varēju uzņemt cik vien uziet jauku fotogrāfiju ar cilvēkiem, kuri „nesen iemīlējušies”. Ja zinātu, kas sekos vēlāk, noteikti šos skatus uzņemtu,” Maso ar saviem novērojumiem par sava darba devēja un Ievas Ilvesas (toreiz – Kupces) tuvību sociālajos tīklos dalās Maso.

Igauņu žurnāliste un politoloģe Maso par prezidenta Ilvesa padomnieci nostrādāja vairāk nekā divus gadus. Kaut arī viņai līgums ar Prezidenta kanceleju bija līdz Ilvesa prezidentūras termiņa beigām, viņa no darba pēkšņi atlaida pagājušā gada marta sākumā. Oficiālais iemesls – reorganizācija un štatu samazināšana. Tomēr Maso uzskata, ka viņas darba uzteikumam bijis cits iemesls.

„Iespējams, Prezidenta pils uzskatīja, ka būtu vēlams upurēt prezidenta padomnieces amatu, lai sabiedrība priekšlaicīgi neuzzinātu par kādām reālām attiecībām,” Maso teikto citē kaimiņvalsts portāls delfi.ee.

Līdz ar to atkal uzvirmojušas runas, ka Ievas Ilvesas divgadīgās meitas patiesais tēvs esot Igaunijas prezidents, nevis kāds nu jau miris azerbaidžāņu advokāts.

Jāpiebilst, ka Maso ar Igaunijas prezidentu sāka sadarboties jau vairākus gadus iepriekš, pirms viņa kļuva par prezidenta padomnieci. 2011. gadā Maso rediģēja prezidenta darbu izdevumu somu valodā, bet vēlāk rediģēja viņa interviju krājumu „Savā balsī”, kas iznācis arī latviešu valodā. Maso darba pienākumos ietilpa rediģēt un sagatavot prezidenta runas un rakstus.

Maso no darba tika atlaista pāris mēnešus pirms tam, kad Ilvess šķīrās no Evelīnas Ilvesas un pirms oficiāli sākās prezidenta romantiskās attiecības ar Ievu Kupci.

Maso no darba Igaunijas prezidenta kancelejā tikusi izmesta visnotaļ brutāli. Tā vismaz apgalvo viņa pati. Igauņu plašsaziņas līdzekļiem par savu atlaišanu viņa paudusi: „Mans elektroniskais pasts tika slēgts, mani par to neinformējot, iesāktās vēstules nevarēju pabeigt, datoru atņēma, ne ar vienu nevarēju parunāt. Rūpīgā uzraudzībā biju spiesta savākt savas lietas un pamest darba telpas. Vārdu sakot, mani no darba izmeta kā bīstamu noziedznieku, nepaskaidrojot kāpēc. Nevienu pārmetumu par to, ka slikti veicu savu darbu nesaņēmu, drīzāk gan otrādi. Sabiedrībai vienkārši paziņoja, ka mans amats pēkšņi kļuvis lieks,” par savu atlaišanu Maso stāstīja Igaunijas presei.

     

Elmārs Barkāns/Foto: ekrānuzņēmumi no Facebook, Twitter, Wikpedia, president.ee, Evija Trifanova/LETA, AFP/LETA