Tīmeklī polemiku izraisa "Charlie Hebdo" karikatūra ar noslīkušo kurdu zēnu
"Par ko būtu kļuvis mazais Alans, kad viņš kļūtu pieaudzis? Vai par apgrābstītāju Vācijā?"
Pasaulē
2016. gada 15. janvāris, 13:01

Tīmeklī polemiku izraisa "Charlie Hebdo" karikatūra ar noslīkušo kurdu zēnu

Jauns.lv

Polemiku sociālajos tīklos ceturtdien izraisījusi Francijas satīras žurnālā "Charlie Hebdo" publicētā karikatūra, kurā pausts pieļāvums, ka pērn Turcijas piekrastes ūdeņos noslīkušais trīsgadīgais Alans Kurdi, liktenim ievirzoties citādāk, kā pieaudzis vīrietis būtu kļuvis par neķītru varmāku.

Karikatūrā redzami divi vīrieši, kas dzenas pakaļa šausmu pārņemtai sievietei. "Par ko būtu kļuvis mazais Alans, kad viņš kļūtu pieaudzis? Vai par apgrābstītāju Vācijā?" vaicāts karikatūrā.

Pēc masveida seksuāla rakstura uzbrukumiem Jaungada naktī Ķelnē, Vācijas rietumdaļā, likumsargi saņēmuši vairāk nekā 600 iesniegumu no uzbrukumu upuriem. Varmākas pamatā bijuši arābu un Ziemeļāfrikas izcelsmes vīrieši, kas 20-30 cilvēku lielās grupās uzbrukuši sievietēm.

Pirms nedēļas apritēja viens gads, kopš islāma radikāļi uzbrukumā "Charlie Hebdo" Parīzes redakcijai nogalināja 12 cilvēkus. Solidarizējoties ar upuriem, atbalstītāji tīmeklī masveidā pieņēma frāzi "Je suis Charlie" ("Es esmu Šarlī").

Tomēr tagad daudzi cilvēki sociālajos tīklos atzīst, ka jaunā karikatūra ir aizvainojoša. Vienlaikus citi norāda, ka "Charlie Hebdo" vienīgi ietur provokatīvu toni, lai stimulētu debates par Eiropas attieksmi pret imigrācijas krīzi.

Noslīkušā kurdu zēna fotogrāfija septembrī tika publicēta neskaitāmos medijos, izraisot jaunus līdzjūtības uzplūdus pret Sīrijas bēgļiem.

LETA

/ F

oto: Reuters/AFP/LETA