Pasaulē
2016. gada 18. janvāris, 18:53

Tiesas priekšā stāsies bijušais Aušvicas sanitārs, kurš atbalstījis 3681 slepkavību

Jauns.lv

Februārī Vācijas tiesas priekšā stāsies bijušais Aušvicas koncentrācijas nometnes mediķis Hūberts Cafke, kurš apsūdzēts par līdzdalību vismaz 3681 slepkavībā.

Šobrīd 95 gadus vecais Cafke dienēja Aušvicā-Birkenavā kā sanitārs no 1944.gada 15.augusta līdz tā paša gada 14.septembrim, un šajā laikā nometnē ieradās 14 vilciena sastāvi ar ieslodzītajiem, no kuriem daudzi vēlāk tika noslepkavoti gāzes kamerās.

Prokuratūra apgalvo, ka Cafke zinājis par "Birkenavas nometnes uzdevumu kalpot par iznīcināšanas nometni". Apsūdzētais esot pārzinājis arī tās struktūru.

"Ņemot vērā viņa zināšanas, apsūdzētais sniedzis atbalstu nometnes organizācijai un tādējādi bijis gan iesaistīts, gan veicinājis iznīcināšanu," teikts prokuratūras paziņojumā.

Prāva sāksies 29.februārī Noibrandenburgā.

Iepriekš apelācijas tiesa atcēla zemākās instances spriedumu, ar kuru Cafke tika atzīts par nepiemērotu tiesāšanai pārliekā vecuma dēļ.

Tomēr tiesa atzina, ka apsūdzētajam piemīt "saprāta traucējumi un fiziskais vājums", tāpēc tā uzdeva prāvas laikā nodrošināt regulārus pārtraukumus un medicīnisko aprūpi.

Tikmēr vācu mediji ziņojuši, ka Cafke ciešs no vecuma plānprātības.

Paredzēts, ka prāva ilgs visu martu, taču tās gaitu noteiks apsūdzētā veselības stāvoklis.

Šobrīd, kad kopš Otrā pasaules kara beigām aizritējuši jau 70 gadi, Vācija steidz saukt tiesas priekšā vēl pēdējos dzīvos iespējamos vainīgos.

Pašlaik tiek izmeklēts aptuveni ducis lietu.

Kā ziņots, jūlijā Vācijas tiesa bijušajam SS apakšvirsniekam Oskaram Grēningam, kas pazīstams arī kā "Aušvicas grāmatvedis", piesprieda četru gadu cietumsodu, atzīstot, ka 94 gadus vecais apsūdzētais ir līdzatbildīgs 300 000 slepkavību.

Spriedums gan nav stājies spēkā, jo to pārsūdzējis gan Grēnings, gan daļa upuru un viņu ģimenes locekļu, kas prāvā uzstājās kā prasītāji.

LETA/Foto: Vida Press

Tēmas